Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Държавното ни дружество „Булгаргаз“ ще съди „Газпром експорт“ за спрените доставки на газ за страната ни. Това каза енергийният министър Владимир Малинов на брифинг. Българското дружество е взело решение да си търси правата за претърпени загуби. Според него те са в размер на 400 милиона евро. Информацията е на news.bg.

Все пак ще дадем шанс на руската компания да се изплати към страната ни. Държавата дава един месец срок на „Газпром“ да се изплати към „Булгаргаз“. Защото забавянето е 2 години и това за Малинов е „неприемливо“. В противен случай се тръгва към арбитражно дело. Решението да се съди руския гигант е взето след правен анализ, по думите на Малинов.

Припомняме, „Газпром“ спря доставките на природен газ за България по дългосрочен договор, който беше в сила до края на 2022 г., на 27 април 2022 г. Това се случи на втория месец след началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна. Газпром тогава спря едностранно и доставките за Полша по газопровода „Ямал – Европа“.

Преди това от „Газпром“ обявиха нов начин на разплащане по дългосрочните договори в опита си за енергиен шантаж на Европа, която да отстъпи от позициите си за подкрепа на Украйна в противопостоенето ѝ на руската агресия.

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли.

За тази цел в Газпромбанк се откриха специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип „К“ за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на „Газпром“. В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

Това бе определено от „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) като рисково – предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна, се посочваше в анализа, направен от дружествата.

Първите две страни, които се оказаха с плащания по едностранно обявената нова схема на „Газпром“ бяха именно Полша и България. В следващите седмици дойдоха вече и сроковете за плащания на другите страни, но обявената от „Газпром“ схема вече бе изменена и уточнена.

EuroPol Gaz, собственикът на полския участък от газопровода „Ямал-Европа“, подаде иск за арбитраж срещу руската „Газпром“ в Стокхолмската търговска камара още преди една година. Компанията предяви претенции за загуби в размер на 1.3 милиарда евро.

Арбитражни дела с „Газпром“ заради прекъсвания в доставките на газ също така започнаха германският концерн Uniper, чешката CEZ, Френската Engie и финландската Gasum.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви