Син флаг за много малко наши плажове
Син флаг за много малко наши плажове

Едва 22 от около 300 плажа по цялото Черноморие са отличени със син флаг за тази година. Това представлява 6-7% от общия им брой, което е твърде малко. Това каза председателят на УС на Българско движение „Син флаг“ Станимир Георгиев пред БНР. Според него, „стъпките, които правим, са много малки, много плахи все още“.

Инициативата следва да идва от концесионера, който е реален стопанин на плажовете, поясни той.

„Прекрасни плажове има, които с минимални усилия могат да влязат в програмата и да бъдат сертифицирани.“ Процедурата не е тежка, изтъкна Георгиев. „Кандидатства се преди сезона. Следват проверки по документи, проверки на място.“

„Син флаг е стандарт, еко етикет, световна награда, която се дава на плажове, които отговарят на набор от екологични изисквания, групирани в няколко категории“, коментира Станимир Георгиев в предаването „Преди всички“.

Обследването дали критериите се спазват рутинно се прави периодично по време на сезона, включително по метода на тайните проверки, добави той. В някои страни подобни проверки завършват с отнемане на флагове, уточни Георгиев.

Освен виртуалния престиж, който носи самата награда, това е сериозно маркетингово средство, заяви той.

В сравнителен план за 2023 г.: 731 са плажовете носители на син флаг в Испания, 620 в Гърция, 588 в Турция и 68 в Хърватска.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви