Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо.Той е бил откаран в болница след нападението.

Той е бил прострелян четири пъти пред Дома на културата в Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата Братислава.

Един от куршумите е попаднал в областта на корема, предаде словашката информационна агенция TASR.

Това беше потвърдено на пленарното заседание на Националния съвет на Словашката република Любош Блаха (Смер-СД) и прекъсна работата на настоящата сесия за неопределено време.

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

Свидетел каза за Ройтерс, че е чул няколко изстрела и е видял полицията да задържа стрелеца. Свидетелят казва, че е видял служители по сигурността да бутат някого в кола и да потеглят.

Очевидци разказват, че стрелбата е станала след заседание на правителството и е имало 3-4 изстрела, след което Фицо е паднал на земята.

Няма информация за мотивите, но Фицо е критикуван за меката си подкрепа за Украйна, казвайки, че единственият начин да се сложи край на войната е Украйна да се откаже от част от своята територия. Той също така е против членството на Украйна в НАТО.

Фицо дойде на власт миналия октомври и спря държавната военна помощ за Киев и отвори комуникационни канали с Русия.

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната „Прогресивна Словакия“ Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо (Смер-СД) след правителственото заседание в Хандлова.

„Ние недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро“, подчерта Шимечка.

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

Според свидетели, които са били на мястото на инцидента, Фицо се е приближил до хората, които са го посрещали, тогава са произведени няколко изстрела. След това Фицо е паднал на земята.

Предполагаемият нападател е бил задържан от полицията. Полицията отцепи района около сградата.

Президентът Зузана Чапутова остро осъди „бруталното и безразсъдно“ нападение срещу министър-председателя. „Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент“.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви