Изненада с парното – само две топлофикации са внесли предложения в КЕВР за голямо поевтиняване. А предварително се изчисляваше, че ще има поевтиняване. Причината – за сегашния регулаторен период, който приключва на 30 юни 2024 г., цената на газа се оказа доста по-ниска от заложената.

А от газа зависят около 70% от цените на парното. Заради надвзетите от потребителите пари енергийни експерти очакваха поевтиняването на топлата вода и парното за новия зимен сезон да е между 3 и 7%.

Сега дружеството с най-много клиенти – столичното, е поискало цената от 1 юли да е 97,78 лв. за мегаватчас, при сегашната от 133,79 лв. Това означава намаление от 26,9 на сто.

От заявлението за цена на компанията става ясно, че корекцията на необходимите приходи е с минус 27,30 лв. за мегаватчас, което означава, че през периода от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. толкова са надвземали от клиентите си за мегаватчас топлинна енергия.

Това се получи заради по-високата прогнозна цена на природния газ за периода, която КЕВР калкулира в цената на парното и топлата вода.

Удар прави плевенската топлофикация, която е с предложение за цена от 56,10 лв. за мегаватчас при 96,94 лв. сега. Тук поевтиняването е с внушителните над 42 на сто.

Комисията за енергийно и водно регулиране публикува във вторник заявленията за цени от 1 юли, като тъй наречените чувствителни данни са заменени с хиксове. В заявленията на четири топлофикации дори цената, която предлагат от 1 юли, е заличена и вместо нея са се появили три хикса.

Това са дружествата в Пловдив, Варна, Перник и Сливен. Не е ясно защо това се явява чувствителна информация и се крие, след като законът повелява предложенията за цени да бъдат публикувани месец преди внасянето им в комисията.

Вероятно това е заради скандалите през миналата година заради искане от дружествата за голямо поскъпване. Тогава КЕВР почти замрази цената на парното от 1 юли 2023 г., след шоковото поскъпване, заради скъпия газ през 2022-а.

Останалите топлофикации предлагат поскъпване на парното и на топлата вода.

Рекордът, както обикновено, е на топлофикацията във Велико Търново, която купува газа от разпределително дружество, а не на едро. Процентът на увеличение, което компанията е предложила, е 151,72.

В Бургас предложението е парното да поскъпне с 24,50 на сто, във Враца – с 24,49 на сто, в Русе – с 19,53%, в Разград – с 12,26 на сто.

Какво от тези предложения за поскъпване и разходите на топлофикациите ще одобри КЕВР, тепърва ще се разбере. На 1 юли ще са ясни и цените.

24 часа

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви