Подземният град Деринкьой
Подземният град Деринкьой

През 1963 г., на 300 километра югоизточно от Анкара, археолозите открили два пещерни града. Единият от тези градове кръстили на името на близкото село Каймакли, а другият – Деринкьой. Кога са били построени подземните градове?

Някои специалисти датират времето на създаването им към VII век пр.н.е., други предполагат, че те са се появили доста по-рано. Още по-големи спорове предизвиква друг въпрос. Защо на нашите предци им е притрябвало да строят подземни градове на 7-8 етажа? При това – в състояние да приютят няколко десетки хиляди човека?

Загадъчните пещери
Подземният град Деринкьой има 8 изследвани подземни нива. Някои учени предполагат, броят на нивата достига 20. Защото някои шахти са дълбоки до 85 метра. Също толкова впечатлява и Каймакли, чиято площ заема 4 кв.км. Той е удивителен и със своите объркани лабиринти, от които незнаещият пътя човек не би се измъкнал самостоятелно. Галериите, свързващи Каймакли с Деринкьой надхвърлят дължина от 10 км.

Помещенията в градовете били приспособени за продължително обитаване. В тях е имало работилници, продоволствени складове, кладенци, кухни, вентилация. Имало е издълбани в камъка вани, в които мачкали грозде и правели вино. В градовете-катакомби били предвидени даже конюшни и кошари за добитък. Според учените, когато е нямало опасност обитателите излизали от подземните градове и се занимавали със селско стопанство. При опасност те пак се скривали под земята, маскирайки внимателно входовете на жилищата. Но от какви опасности се криели тукашните жители?

Първоначално горната част на подземните градове служила за укритие на християните, преследвани от римляните.

По-късно християните отново били принудени да се крият тук, когато арабските войски притиснали византийците към Константиновол. Но бегълците всъщност само използвали и разширявали подземните помещения, създадени дълго преди тях. От кого и за какво?

От кого се криели хетите?
Практиката показва, че да се дълбаят пещери във вулканичен туф (мека скала) не е много трудно. Ако с подобна дейност хората са се занимавали няколко века, то създаването на подобни градове не е невъзможно. Лесно е да си представим, как от поколение в поколение обитателите им удълбочавали и подобрявали своите подземни жилища. Правели всичко възможно, за да се предпазят от вражески нападения. Създавали, например, фалшиви коридори, завършващи с дълбоки пропасти. При това не забравяли и за комфорта – въздухът в градовете бил чист и свеж. Защото през всички етажи били пробити вентилационни шахти. А от кладенци във вани, завързани с дебели въжета, обитателите вадели вода. Всичко това е така, но кому и защо е притрябвало да се създават тези исполински катакомби?

По мнението на известния швейцарски изследовател на археологически феномени и древни артефакти Ерих фон Деникен, те са били създадени от хетите, живеещи на територията на днешна Турция между 1800 и 1300 г. пр.н.е. Защото в ниските нива на подземните градове археолозите са намирали предмети, отнасящи се към хетската епоха. Тази хипотеза той изложил в книгата си „По следите на всемогъщите”.

Столицата на хетите била на 300 км. От Деринкьой.

И именно хетите, опасявайки се от нападения, издълбали в земята 36 открити до момента подземни градове.

Всъщност, смисълът да се създават такива градове, счита Деникен, е само ако врагът застрашава обитателите на тези места от въздуха. Тъй като наземният противник лесно може да принуди хората да напуснат подземните си убежища.Може да ги принуди да гладуват или ги лиши от въздух. И, ако удивителният разцвет на Вавилон действително е свързан с посещение на извънземните (хипотеза,която има привърженици и противници), то защо не допуснем, че летящите колесници докарвали местните народи до ужас. И ги принуждавали буквално да се заравят в земята.

Но кой подсказа на хетите да създадат такива комфортни подземни градове? Дали не са тези, които после им помогнаха да завладеят Вавилон? Нали хетските царе се считаха богоподобни като египетските фараони. И носеха високи шапки, наподобяващи качулки, каквито се срещат в древните култури по целия свят. Дали те не са подражавали на своите небесни учители, имащи много големи глави, считани за еталон за красота? Техните удължени черепи нашите предци са увековечили в барелефи и скулптури, които могат да се видят навсякъде. Даже и в същия този Египет.

Май изобщо не са били джуджета…
Следват два цитата от една книга – „Паднали ангели”. Тя е на изследователя на древни религии и алтернативна история Андрю Колинс, на когото подземните градове са направили дълбоко впечатление.
„От първото ниво към повърхността водят не по-малко от 15 000 вентилационни тръби, разстоянието между които е от два и половина до три метра. Най-странното е, че диаметъра на тези въздуховоди е 10 см и без инструменти с металически накрайници е практически невъзможно да се пробият.”

„Доста странно е, че на нивата, които се считат за най-древни, височината на коридорите е много по-голяма, отколкото в по-горните. И достига 2 метра.

За да преминем през „по-късните” тунели, трябваше да се навеждаме. Освен това тези проходи се оказаха доста по-тесни. Защо са били нужни толкова високи сводове, ком здравият смисъл изисква да се ограничат с минимално необходимото? Що за висок народ е населявал Деринкьой в началото на съществуването му?”

В книгата си Колинс споменава турския историк и археолог Омар Демир, изучаващ подземната Кападокия от 1968 г. Въз основа на събраните данни този учен стигнал до убеждението, че основната част от подземните градове била създадена в епохата на късния палеолит, между 9500-9000 г. пр.н.е. Тоест, във времена, когато за никакви градове, особено подземни, не можело да става дума.

Що се отнася до високия народ, то тук е момента да си припомним преданията за великаните, населяващи Земята дълго преди появата на предците ни.

Споменаването им е в легендите и митовете на много народи. За тях се говори и в Стария Завет. Разбира сне, това противоречи на представата ни, че под земята трябва да живеят джуджета. Затова пък добре се съгласува с находките на огромни черепи и скелети на човекоподобни същества, населяващи Земята милиони години назад. Например, в Еквадор, в пещера близо до Манту, са намерени скелети на хора, чийто ръст бил 3,5 метра. Тази находка потвърждава легендите на инките за завоювате на тяхната страна от раса на гиганти.

И така: кой е създал подземните градове и от какви врагове са се крили в тях хората от някогашна Кападокия? Отговор, който да устройва всички, засега няма. Но изследванията в Каймакли и Деринкьой продължават. И какви изненади те ще ни поднесат в близко бъдеще е неизвестно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви