Олаф Шолц: Няма да преговаряме за край на войната
Олаф Шолц: Няма да преговаряме за край на войната

В интервю пред сп. „Щерн“германският канцлер Олаф Шолц каза, че „никой не бива да има преувеличени очаквания“ за мирната конференция за Украйна. Конференцията трябва да се проведе в Швейцария през юни. Информацията е на ДПА, цитирана от БТА.

„Ние няма да преговаряме там за края на войната“, каза Шолц. „В най-добрия случай това е началото на процес, който може да доведе до преки преговори между Украйна и Русия. В Швейцария те ще бъдат за безопасността на атомните електроцентрали, износа на зърно, въпроса за размяната на военнопленници и необходимото табу върху използването на ядрени оръжия. Още веднъж повтарям, че всичко това е все още в начален стадий“, заяви германският канцлер.

След призивите си за повече оръжейни доставки Шолц изрази и разочарование от ангажираността на европейските държави към войната в Украйна. Той отбеляза, че това „откровено казано все още не е достатъчно“. „Украйна спешно се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана. Путин очевидно иска да унищожи инфраструктурата на Украйна“, каза германският канцлер.

Шолц даде израз и на очакванията си от евентуални по-нататъшни опити на Русия да упражнява влияние в Германия. „Федералното министерство на външните работи току-що временно отзова германския посланик от Москва – като ясен сигнал към Русия“, каза той. „Но не бива да се заблуждаваме. В навечерието на предстоящите европейски избори тази година и парламентарните избори в Германия през следващата година опитите на Русия да упражнява влияние ще се увеличават. Властите трябва да бъдат много бдителни“, добави Шолц.

Посланикът на Германия в Русия беше отзован по-рано този месец в отговор на руската кибератака срещу управляващата лявоцентристка Германска социалдемократическа партия (ГСДП) през миналата година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви