Всепризнат стереотип е, че жена в помещение със стайна температура трябва да има палто. Но дали това е научна истина?

Ако оставим настрана чистото наблюдение, много малко контролирани проучвания са изследвали как мъжкото и женското тяло издържат на ниски температури.

Ново проучване изненада изследователите от Националния институт по здравеопазване на САЩ (NIH), като установи, че няма разлика между половете във възприемането на студена стая и много малки разлики между половете във физиологичната реакция към нея.

По време на изследването група от 28 мъже и жени прекарват пет часа в стая с контролирана температура, облечени в ризи, къси панталони или поли и чорапи. Всеки ден участниците са били физически наблюдавани и анкетирани за комфорта им, докато температурата е варирала между 17 и 31 ºC.

Противно на това, което изследователите от NIH са очаквали да установят, жените в проучването са имали малко по-висока основна телесна температура при по-ниски температури, отколкото мъжете.

Не са наблюдавани полови различия в усвояването на глюкоза, мускулната електрическа активността, температурата на кожата или индуцираната от студа термогенеза.

Изглежда, че въпреки че участничките са били физически по-малки от мъжете и са произвеждали по-малко телесна топлина като цяло, относително по-високото съдържание на мазнини в тялото им е помогнало да се балансират везните.

Въз основа на получените резултати изследователите от NIH твърдят, че зоната на температурен комфорт на женското тяло е около 22 °C – с градус по-ниска от средната стойност при мъжете.

Това предполага, че с понижаването на температурите женският организъм не трябва да изразходва енергия за затопляне толкова бързо, колкото мъжкият, което дава на жените по-„арктически“ топлинен профил.

Но тази разлика между половете, макар и значителна, не дава големи предимства. С понижаването на температурите до 17 ºC изследователите не откриват полови разлики в началото на треперенето или в това колко комфортно или некомфортно според участниците се чувстват в стаята.

В миналото учените предполагаха, че жените изстиват при по-високи температури от мъжете поради физиологични полови различия, като например по-ниско производство на топлина, по-голяма загуба на топлина или по-големи нужди от топлина. Но нито една от тези хипотези не отговаря напълно на последните резултати.

Едно малко проучване едва ли ще сложи край на дебата, но може би е време да се премине отвъд наблюдателните проучвания и общия консенсус и да се започне да се проучва истинската наука.

И до днес има много малко проучвания, които стриктно са проверили половите различия в терморегулацията. Всъщност в исторически план цялата област на човешката физиология се е фокусирала предимно върху мъжкото тяло, използвайки го като стандарт за цялото човечество.

Подобен ограничен или дори бинарен подход пропуска голяма част от картината.

Хормоналните промени и лекарствата, например, също могат да повлияят на начина, по който човек реагира и възприема температурните промени, а тези фактори, от своя страна, могат да бъдат повлияни от пола на човека.

„Основните фактори, които допринасят за индивидуалните различия в човешката терморегулация, са физическите характеристики, включително размерът и съставът на тялото, които могат да бъдат частично опосредствани от пола“, заключават изследователите от NIH.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви