Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Решение за увеличението на пенсиите от първи юли ще вземе днес Надзорният съвет на (НОИ). Ръст с 11 процента за тази година е заложен в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

В края на миналата седмица обаче стана ясно, че експертните сметки на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат, че повишението трябва да бъде с 10%, тъй като инфлацията е по-ниска от прогнозната.

Пенсиите ще се увеличат с 11 процента, обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг снощи.

Заседанието на Надзорния орган е насрочено за 10 часa.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31-и декември на предходната година, става по така нареченото швейцарско правило – с процент, равен на сбора от 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година по тази формула е заложен ръст от 11 процента и нужните за целта средства са един милиард и сто милиона лева, като сметките са на база на есенната прогноза на финансовото министерство за нарастване на средния осигурителен доход за миналата година и средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени.

Служебният социален министър Ивайло Иванов беше категоричен, че 11-процентното увеличение на пенсиите е финансово обезпечено.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви