Полицейска акция тече сега в Бургас за противодействие на купуването на гласове.

Проверени са общо 17 адреса в кв. Горно Езерово, задържани са 9 лица и образувани 7 досъдебни производства.

Повече подробности дадоха на извънреден брифинг прокурор Мария Маркова, административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас, и старши комисар Емил Павлов, директор на ОДМВР-Бургас.

Към този момент в ОДМВР-Бургас са постъпили 25 сигнала, които касаят предстоящите избори. Преобладават тези за кварталите с преобладаващо ромско население. Те се отнасят, че се изготвят списъци и за кого да гласуват хората в тях“ , поясни ст. комисар Павлов.

Операцията продължава и към този момент, като не се изключва да има още задържани.

Схемите за купува не гласове са познати – опрощаване на задължения и предлагане на пари. Цената на един глас сега върви между 50 и 100 лева.

„Районна прокуратура наблюдава 7 досъдебни производства, образувани от извършените процесуално-следствени действия в кв. Горно Езерово. Предстои анализ на събраните доказателства и при наличието на достатъчно такива ще бъдат предявени и обвинения. Намерени са списъци с имена, за които са налице данни, че на тях ще им бъдат предлагани финансови възнаграждения, за да гласуват за определена партия или кандидат“ , каза прокурор Маркова.

Тя поясни, че възможните присъди за задържаните са от 1 до 6 години затвор.

Сред арестуваните няма такива, които има предишни провинения, свързани с купуване на гласове.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви