Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

„Тактически успех“ на руската армия в североизточната Харковска област, това призна Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Информацията е на Ройтерс.
Четиринадесет опита на руснаците да напреднат в района продължават. Такава е сводката на щаба, публикувана след полунощ днес. Сраженията в района на Вовчанск не спират. Руската армия е хвърлила „значителни сили“, за да превземе града, допълва украинският генерален щаб.

Русия твърди, че е поела контрол върху най-малко девет гранични села в Харковска област. Украйна от своя страна казва, че отблъсква атаки и се бие, за да запази контрол върху тези населени места.

Няколко руски медии обявиха, че руската армия е влязла във Вовчанск. Според украинската армия обаче боевете се водят в околностите на града.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са проверени по независим път.

В петък руската армия нахлу в Харковска област, откривайки нов, североизточен фронт в бушуващата вече 27 месеца на изток и юг война, отбелязва Ройтерс. Харков, вторият по брой на населението украински град, се намира на 30 километра от границата с Русия.

Вовчанск е на 4 километра от границата и на 45 от Харков. Той е основна цел на руското настъпление, наред с Липци – град, който е на 7,5 километра от границата и на 20 от Харков.

По последни данни от граничните райони вече са били евакуирани близо 6 хиляди местни жители, съобщи ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

В събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски обяви, че спирането на руската офанзива в североизточния регион сега е „задача номер едно“ за въоръжените сили на страната му.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви