Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Без значение от неговата окраска, ролята на всяко едно управление е да създава равни условия за бизнес. Това обаче не означава фиксиране на разходите, печалбата или други компоненти, с които работи. Конкретен пример е надценката от 15% на цената на хляб „Добруджа“, типов и бял хляб. Търговците не са съгласни с това.

Toва заяви пред БНТ Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. Той обясни, че първата цел на борбата е да се възстановят принципите на правовата държава. Защото е недопустимо да се правят законодателни промени за ДДС-то за хляба и то през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта.

Такъв тип мерки никога не са правени и никога не са работили ефективно, каза Вълканов. Според него не може държавата да фиксира начина и нормата на който и да било бизнес. Сдружението за модерна търговия не е привърженик на диференцирана ставка на ДДС за хляба и брашното. Той смята, че цената на хляба може да отиде или нагоре, или надолу, като една мярка не гарантира по-ниска цена на хляба.

Пазарът на хляб и хлебни изделия минава през големите търговски обединения и това е силно конкурентен пазар, посочи Вълканов, който определи като „чист популизъм“ диференцирани ставки на ДДС за брашното и хляба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви