Владимир Путин отстрани Сергей Шойгу от поста министър на отбраната. Новината е била съобщена в телеграм канала на Съвета на Руската Федерация.

Там се казва, че Путин предлага Андрей Белоусов, за поста, който “преди това заемаше Сергей Шойгу”.

Белоусов е бивш вицепремиер и съветник на Путин по икономическите въпроси. Тепърва ще става ясно какво тази промяна ще означава за хода на войната в Украйна.

Шойгу заемаше поста министър на отбраната от 2012-та година.

„Много е важно икономиката на сектора за сигурност да се интегрира в икономиката на цялата страна. Да се интегрира така, че да е в съответствие с динамиката на сегашното време. И второто важно нещо е, че днес на бойното поле печелят тези, които са по-отворени за иновации. Ето защо е естествено, че президентът е взел решение за цивилно лице, което да оглави Министерството на отбраната. Що се отнася до военния компонент, това назначение по никакъв начин няма да промени настоящата ситуация. Военният компонент винаги е бил в прерогативите на началника на Генералния щаб. Той ще продължи да изпълнява задълженията си. В момента тук не се планират никакви промени”, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви