Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Външно министерство (МВнР) на Република Северна Македония призовава за бдителност от страна на всички политически заинтересовани страни. То настоява за спазване на конституционните разпоредби, както и на Преспанското споразумение. Информацията е на македонската медия „Телма“.

Повод за реакцията е поведението на новия президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова при встъпването й в длъжност, което е напът да се превърне в международен скандал. Припомняме, че Силяновска-Давкова не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония. Тя положи клетва като президент на „Македония“, а не на Република Северна Македония, каквато е официалното име на страната, чийто държавен глава й е отредено да бъде.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента, по време на инаугурацията на Силяновска.

Поведението на Силяновска – Давкова не е особена изненада, тъй като още по време на предизборната кампания тя заговори за отмяна на Преспанското споразумение с Гърция,

с което страната смени своето име през 2019 г. Припомняме още, че споразумението с Гърция и Договорът за приятелство с България бяха в основата на приемането на Скопие в НАТО.

„През последните седем години двете съседни държави развиха изключително високо ниво на политически диалог, което доведе до неколкократно увеличаване на икономическото сътрудничество и изграждането на положителни отношения между хората. Тези ползи доведоха до членството на страната в НАТО, започването на преговори с Европейския съюз, както и надграждането на Стратегическото партньорство в Стратегически диалог със САЩ“, се казва в съобщението на МВнР.

От там призовават за бдителност от страна на всички политически актьори и най-вече на избраните държавни служители. „Поддържането на евроатлантическия курс на страната е основен стратегически интерес и гарант за дългосрочната сигурност и стабилност на страната“, посочват от външно министерство.

Прави впечатление, че има разминаване в позицията на македонското министерство и на новоизбрания македонски президент. То се дължи на факта, че в момента югозападната ни съседка се управлява от техническо правителство, чийто външен министър е Буяр Османи от партията на етническите албанци – ДСИ.

До голяма степен реакциите на външното министерство на Северна Македония се дължат и на множеството предупредителни реакции както от страна на нейните съседи, така и на ниво ЕС.

Днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис напомни на Скопие, че няма да приема повече подобни грешки.

Той обвини Северна Македония в нарушение на Преспанското споразумение, и предупреди, че по-нататъшни нарушения на споразумението за името от 2019 г., подписано между двете страни, може да застраши амбициите на Скопие за членство в ЕС.

Реакция имаше и от страна на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на председателя на Европейския съвет, които призоваха за спазване на Преспанското споразумение.

Страната ни също излезе с позиция, заявявайки, че не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония е подписала.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви