Къщата на Лудия Джак
Къщата на Лудия Джак

Доста известно „психическо отклонение“ е манията за строителство. От нея са страдали мнозина презадоволени ексцентрици в историята. Джон Фулер бил един от тях. Той се прославил с това, че построил истинска египетска пирамида. Само че не в Египет, а във Великобритания. Заради нея (и не само!) той си спечелил прякора Лудия Джак.

Джон Фулер, по прякор Лудия Джак (1757−1834) имал плодородни земи в района на с. Брайтлинг (Източен Съсекс, Англия). Така че имал нужните материални възможности и с огромно удоволствие строил на своите територии. И то всичко, което му хрумнело и което му желаела душата.

Захарната глава
Захарната глава

Захарната глава
Най-известната история за Фулер звучи така. Веднъж той спорил с приятел, че от къщата му (на водещата снимка) отлично се вижда камбанарията на църквата „Свети Егидий“ в съседното село Далингтън. Спорът се разгорял доста далече от дома на Фулер, в Лондон. И приятелите се разбрали да проверят твърдението по-късно – невярващият обещал да дойде на гости.

Като се върнал у дома, Фулер открил, че греши – камбанарията не се виждала отникъде в къщата му. Тогава, без да му мисли много, той наел работници. И наредил да се построи кула в непосредствена близост до дома му. Получило се зданието с името Sugar Loaf („Захарната глава“, ако може така да се каже), тъй като по форма то напомняло на конусите, в които в онези времена се продавала захар.Sugar Loaf бил построен в 20-те години на XIX век. А като архитект Фулер наел не кого да е, а сър Робърт Смърк – автор на фасадата на Британския музей. Чак до 30-те години сградата се използвала за жилище от различни хора (при диаметър на основата само 4,57 метра), вътре имало дървени платформи, образуващи втори етаж. След това кулата била изоставена, а през 1961 година я реставрирали за привличане на туристи.

Но Захарната глава била само едно от архитектурните безумства на Лудия Джак.

Пирамидата на Лудия Джак
Пирамидата на Лудия Джак

Пирамидата
Най-много от всичко на света Джак Фулер искал да бъде погребан в пирамида. Но средства за пълноценна пирамида не му достигали, въпреки неговото богатство, затова през 1811 г., повече от 20 години преди смъртта си, той наредил да построят мавзолей във формата на пирамида в двора на местната църква „Свети Тома Кентърбърийски“.Чак до 1982 година местните разказвали легенда, че Фулер, в съответствие със завещанието му, бил погребан седнал на маса, на която били сервирани вино и пиле. Но през 1982 година мавзолеят бил отворен за изследователски цели и станало ясно, че това е обикновена гробница със саркофаг.

Интересното е, че църквата първоначално не дала разрешение за строителството на грандиозна гробница сред скромните паметници. Но Фулер знаел как да я подкупи – той обещал (и изпълнил обещанието си) да построи хубава стена около гробището. В стената били направени два входа – главна врата с решетка и малка вратичка от обратната страна, която водела към неговата къща. Той искал във всеки удобен момент да може да иде и да се разходи из гробището.

Кулата... сещате се на кого
Кулата… сещате се на кого

Кулата
В края на 20-те години Фулер издигнал във владенията си още едно безполезно съоръжение – декоративна кула с височина 10,6 метра. Кулата била кръгла, с дървени греди, и за нея се разнасяли много легенди.Според най-популярната от тях Фулер построил кулата, за да наблюдава от нея строителството на железницата. Проблемът бил в това, че железницата стигнала до тези места чак в края на XIX век – 60 години след смъртта на Фулер.

Така че никой не знае защо всъщност я е построил.

От нея няма особена гледка, освен към полето. Може и него да е гледал на стари години.

Обелискът
В края на първото десетилетие на XIX век Фулер наредил да се вдигне 20-метров обелиск на хълма. Просто обелиск – без всякакви надписи и пояснения. Ексцентрикът така и не казал защо му е притрябвал, макар че едни разказвали, че била в памет на битката при Трафалгар (в нейна чест из Англия има множество обелиски), а други, че е в чест на победата над Наполеон през 1815-а.През 1985 г. обелискът бил подновен и укрепен.

Още малко „лудости“                                                                                                 

Колоната с оръдието и котвата
Колоната с оръдието и котвата

А ето и още едно произведение на Фулер – край гората стърчи 3,6-метрова колона, увенчана с оръдия и котви. Просто му се приискало.

Но той строял и по-логични неща

– вила (през 1803 година), обсерватория (в Брайтлинг има обсерватория, завършена през 1818 година, работа на Робърт Смърк), беседка ротонда (също работа на Смърк).

При цялата си ексцентричност Фулер бил доста известен политически деец. От 1780 до 1784 и след това от 1801 до 1812 г. той бил член на Британския Парламент от Саутхемптън и от Съсекс. Също така той бил голям меценат – с негови средства живял и работил прочутият физик Майкъл Фарадей, например.

Той отделял и огромни пари за Кралския институт на Лондон, оборудвал ийстбърнските плажове (много популярни в Англия) и купил известният замък Боудиъм, за да го спаси от разруха. А сега Брайтлинг е туристическа дестинация – бившите владения на Джон Фулер са станали исторически парк с оригинална история.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви