Повече от 45 души дойдоха на представянето на книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и изложба на част от продуктите, включени в нея, които се проведоха в Бургас и Ямбол.

На събитието в Бургас в конферентната зала на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ на 8 май дойдоха над 25 човека – ученици и преподаватели от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“, студенти и хора, които се интересуват от дизайн.

В Художествената галерия „Жорж Папазов“ към Историческия музей в Ямбол на 9 май се събраха повече от 20 души.

Гостите имаха възможността да се запознаят лично с местния дизайнер Иван Арнаудов, който понастоящем преподава в Професионалната гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ в родния си град.

Освен Иван Арнаудов в книгата са представени още двама дизайнери от Ямбол – Деян Денков и Мирослав Димитров, които се занимават с индустриален автомобилен дизайн.

Издателят Бистра Шишкова запозна гостите с няколко годишния труд, който стои зад създаването на книгата от възникването на идеята до излизането й на пазара.

Тя подчерта, че интереса към българския дизайн, който се представя заедно с книгата в градовете Русе, Кубрат, Варна, Провадия, Бургас, Ямбол, Пловдив, Велинград и София, е голям.

„Това беше и основна цел на изложбата и книгата. Голяма част от продуктите, които показваме, са непознати за повечето посетители, което е странно, защото се разпознават доста повече на международната сцена, отколкото у нас“, коментира тя.

Всички представени продукти са действащи, в производство са и могат да се изпробват.

Представянето е съпроводено и с обяснение за конкретните продукти, защо са избрани, какво е специфично за тях, кога са създадени, къде и от кого се произвеждат и т.н.

На 400 страници в книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ са представени над 350 продукта – мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на 50 от най-добрите българските дизайнери и дизайнерски студиа. Голяма част от тях са носители на над 100 престижни международни награди за дизайн, сред които 12 Red Dot Award, три IF Design, девет A’Design, девет Good Design и пет German Design Awards.

В изложбата в Бургас и Ямбол бяха показани 23 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot.

Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев. Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Проектът „Национално представяне на книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и изложба“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви