доц. Росен Калпачки
доц. Росен Калпачки

По-често от мъжете и в по-ранна възраст жените получават инсулт. Тази световна тенденция е валидна и за България. Това съобщи д-р Георги Георгиев, заместник-председател на „Асоциацията за инсулт и афазия“. Страната ни е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване. Водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване на дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за инсулта. Но страшната истина изрече доц.Калпачки.

На 10 минути един българин получава инсулт, обясни доц. Росен Калпачки – ръководител на най-големия център за лечение на инсулти в столичната университетска болница „Света Анна“. Близо 9 процента от стигналите до болница умират, а според световната статистика половината от преживелите умират до една година заради инвалидизацията:

„Без никакви заобикалки, това е най-сериозният убиец на българите“.

Светлината в тунела е модерното лечение на инсулта, стига пациентът да стигне навреме до едно от 50-те звена, в които се прилагат процедурите тромболиза и тромбектомия. Това трябва да се случи в първите часове, след като близките са разпознали симптомите:

„Просто обаче пациентът не може да дойде на другия ден или да си легне вечерта с надеждата да му мине“.

Освен нарушение в говора симптоми за инсулта са увисване на ъглите на устата, слабост в ръцете, припомни д-р Георги Георгиев от Асоциацията за инсулт и афазия: „Правилното действие е позвъняване на телефон 112 и съобщаването за това, че има инсулт“.

У нас едва 3 процента от инсултите се лекуват чрез модерните процедури, които увеличават шанса човек да напусне болницата без инвалидна количка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви