Ако можем да се допитаме до няколко здравни експерти, едва ли някой от тях не би се съгласил, че ключово за енергичността и ситостта ни е консумирането предимно на храни, богати на протеини. А ако тях включваме и в закуската си, ще си помогнем за изграждането на по-добра физика.

„Започването на деня с протеини ще ви помогне да чувствате по-малко глад за сладко и въглехидрати през целия ден, а също така подпомага и изграждането на мускулна маса“, обяснява диетологът Мариана Перес Трехо Солтведел.

Както добре знаем, ползите от изграждането и поддържането на мускулна маса далеч не се изчерпват само до привлекателния външен вид. Защото тя е от съществено значение за ефективното функциониране на тялото ни.

„Най-просто казано, метаболизмът е количеството енергия (т.е. калории), което тялото изгаря, за да поддържа жизненоважни функции“, уточнява фитнес треньорът и инфлуенсър Саша Барбоза.

Тя допълва също, че тялото ни изразходва повече енергия за храносмилането и разграждането на протеини, отколкото на въглехидрати или мазнини. Освен това макронутриентите също помагат за запазването на чистата мускулна маса, което е важно, за да поддържаме добрия ритъм на метаболизма.

Разбира се, приема на достатъчно вода, редовната физическа активност и качествения сън също са важни за метаболизма. Но не бива да подценяваме и приема на достатъчно количество протеин.

Когато консумираме яйца, месо и млечни продукти, подпомагаме и възстановяването на тъканите, регенерацията на мускулите, както и хормоналния си баланс. Наред с това той се свързва и с балансираните нива на кръвна захар.

Предвид всичко това, става ясно, че винаги е по-добре да закусваме сутрин вместо да бързаме да излезем от вкъщи и веднага да тичаме по задачи.

Добре е първото ни хранене за деня да включва храни, богати на протеини, тъй като е доказано, че повлиява благоприятно на чувството ни за енергичност, ситост и ни помага да контролираме глада си за вредни храни.

Според проучване консумацията на протеини на закуска се отразява добре на тялото ни и с напредването на годините.

В заключението си учените твърдят, че протеиновата закуска има ползи за увеличаването на мускулната маса при жени и мъже, както на средна възраст, така и при по-възрастни.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви