Бургазлии имаха възможност да се запознаят с красотата и уникалността на китайската култура.

Това стана с незабравимо събитие, организирано от Английска езикова гимназия, което се проведе пред сградата на Община Бургас. На него бяха показани и демонстрирани калиграфия, китайски традиционни костюми, тайчи ветрила, книжна изложба, изкуство по изрязване на хартия, както и традиционни китайски игри.

Основни двигатели на демонстрацията бяха преподавателките по китайски език в АЕГ „Гео Милев“ Жанет Ценова, Катя Костова, г-жа Чън и г- жа Ли, а повече подробности за самото събитие даде Жаклин Нейчева, директор на Английска езикова гимназия Бургас.

„Ние сме 8-та класна стая „Конфуций“, която е открита от Институт „Конфуций“ – София и единствената такава в Източна България. Това щастливо за нас събитие се случи през месец март и то е естествено продължение на нашата дейност с въвеждането на китайски език като втори чужд в учебната ни програма. Учениците ни го изучават доста интензивно, особено във втори гимназиален етап, когато този профилиращ предмет се изучава с 5 модула“ , сподели тя.

Нейчева поясни, че организираното събитие е първото сериозно, което АЕГ „Гео Милев“ прави като домакин на тази класна стая и целта е разпространяването на китайския език, култура, традиции пред бургазлии.

„Това не е свързано само с красивите китайски костюми и калиграфията, но също и с изкуството за рязане на хартия, както и възможност да се срещнат с китайските специалисти от Институт „Конфуций“. Демонстрирахме типични китайски танци и мисля, че се получи много красиво мероприятие. Гражданите на Бургас показаха ясно, че искат това да се случи отново“ , каза тя.

По нейни думи интересът към китайския език и у нас нараства все повече. Тя определи това като съвсем оправдано и много добър избор от страна на бургаските ученици за образованието им.

„Ние се опитваме да им предложим най-доброто и съм убедена, че предлагаме изключително високо ниво, защото в нашето училище работят двама изключително добри специалисти китаисти, които са завършили китайска филология и приложна лингвистика. Имаме и двама китайски учители, изпратени от Институт „Конфуций“, които също преподават в часовете. Мисля, че сме единственото училище в България, в което преподават двама специалисти, носители на китайския език. Така че и в това отношение Бургас е №1″ , сподели още Нейчева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви