Слънчево изригване

Слънцето увеличава активността си, както се очакваше, и се доближава до поредния максимум, съобщи Universe today. Според Центъра за прогнозиране на космическото време (SWPC) на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) слънчевият максимум вероятно ще настъпи от май 2024 г. до началото на 2026 г.

Само за 24 часа (на 5 и 6 май) има отчетени три силни изригвания на Слънцето от клас Х.

Те бяха регистрирани от Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА. Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и след това X.

Слънцето преминава през цикъл на висока и ниска активност приблизително на всеки 11 години, който се определя от магнитното му поле. Сигнал за нея са честотата и интензивността на слънчевите петна на повърхността.

Слънчевите изригвания са експлозии на Слънцето, при които се освобождават мощни изблици на енергия и радиация, идващи от магнитната енергия, свързана със слънчевите петна.

Колкото повече са слънчевите петна, толкова по-голям е потенциалът за изригвания.

Изригванията са най-големите експлозивни събития в нашата Слънчева система. Те се виждат като ярки области на Слънцето и могат да продължат от минути до часове. Ако имаме късмет, тези заредени слънчеви частици предизвикват полярни сияния на Земята, без да засегнат електрическите мрежи или спътниците.

 

Източник: БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви