Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Заложеното в бюджета на ДОО за тази година повишение на пенсиите ще е с 10, а не с 11%. Причината за такава корекция е в отчетената официално по-ниска от прогнозните разчети инфлация.

Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Заседанието на Съвета е насрочено за 14 май.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. Швейцарско правило. И е с процент, равен на сбора от 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход.

В Бюджета на ДОО за тази година беше пресметнато, че по данни от есенната прогноза на МФ ръстът на пенсиите от 1 юли трябва да бъде с 11%.

За целта в Бюджета бяха предвидени над 1,1 млрд. лева. Изчисленията са правени при допускане за нарастване на средния осигурителен доход за миналата година от 12,9% и средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени от 9,1%.

От Националния осигурителен институт обаче посочват, че вече са ясни отчетените параметри. Те са по-ниски от прогнозните и за двата показателя – съответно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на Швейцарското правило пенсиите трябва да се повишат с 10%. Това ще струва със 100 млн. лева по-малко от предварително заложените.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви