Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

В полунощ започна официално предизборната кампания за изборите „2 в 1”. Те са насрочените за 9 юни и са избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни.

Предизборната кампания стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване в устна и писмена форма на публични предизборни събрания, могат да ползват и доставчиците на медийни услуги за разпространяване и създаване на информация и съдържание. Такива услуги са печатните медии, тези разпространявани чрез електронни съобщителни мрежи, онлайн новинарските платформи.

Не са медийни услуги социалните мрежи – Facebook, Twitter, други подобни. Затова те не подлежат на регулация.

Медийните доставчици носят редакционна отговорност. При излъчване, публикуване и разпространение на платени форми на отразяване на предизборната кампания те се отделят чрез визуален, звуков или аудио-визуален знак. Той съдържа надпис или звуково съобщение, че материалът е платен.

В кампанията има и редица забрани.

Сред тях са тези за публикуването и излъчването на анонимни материали, използването на такива, които застрашават живота и здравето на гражданите и частната, общинската и държавната собственост, и пречат на безопасността на движението.

Забрани има и за агитация, която накърнява добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, за използването на герба и знамето на Република България или тези на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения. Агитация е забранена в държавния и общинския транспорт. Забранено е и провеждането на такава в държавните и общински предприятия.

Забрана има и за това в търговска реклама да се отправят политически внушения.

Специални са и правилата за отразяване на предизборната кампания от двете обществени медии – Българската национална телевизия и Българското национално радио Те отразяват обективно и справедливо проявите на кандидатите, и след подписани споразумения с формациите, които се явяват на вота, за безплатните и платените форми, темите и екипите.

В двете медии кампанията се открива и закрива с клипове, които се излъчват безплатно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви