Бетани Хюз в Созопол

Професор Бетани Хюз посети Созопол, за да снима епизод от новия сезон на “Съкровища с Бетани Хюз”.  Награждаваният историк, автор и телевизионен водещ ще разкаже в него за новите открития на разкопките на мястото, където ще се строи новата автогара в Созопол, за остров Свети Кирик и Юлита, както и за находките от подводната археология в района на пристанището.

Бетани Хюз в община Созопол със зам.-кмета Андрей Николов

Чаровната Бетани Хюз и екипът й беше посрещната от зам.-кмета Андрей Николов. Той й разказа за първите заселници от Гърция по Черноморието и създаването на града-държава – Аполония. Николов направи бърза обиколка на античното богатство, което разкриват археолозите в града. Обърна внимание и на най-новите разкрития на средновековния некропол в непосредствена близост до сградата на общината.

Професор Хюз прояви интерес към тях, както и към острова Св. Кирик и Юлита. Тя сподели, че първият епизод, който е снимала миналата година, е бил посветен на Тракия. От един месец той се излъчва по BBC. Скоро ще бъде възможно да се гледа и по историческите канали. Премиерата на епизода за България е на 24 май.

Бетани Хюз в пристанището на Созопол

Вторият епизод ще бъде посветен на средновековната култура и мултикултурните пластове в Созопол, Пловдив и Велико Търново. Сега водещата е посетила и архитектурния обект и некропол в Дебелт.

Предстои при следващото си посещение да обърне специално внимание и на остров Св. Иван. Акцентът ще е върху гръцката колония в Аполония. Идеята е да се направят три серии за България.

„Когато излъчихме първата серия, много хора писаха до BBC и ни казаха, че не са предполагали, че има толкова много съкровища в България“, сподели Бетани Хюз пред зам.-кмета Андрей Николов.

Със съдействието на директора на археологическия музей и на Общинския културен институт Димитър Недев, проф. Хюз отплава до остров Св. Кирик и Юлита. Тя предпочете водния път, за да усети какво са изпитали първите заселници.

На острова водещата показа за зрителите две стъкленици с парфюм, които бяха открити на разкопките на средновековния некропол и монета с образа на бог Аполон, сечена в антична Аполония. Бетани Хюз разказа за първата колония от гърци на Черно море, която е била именно тук.

Бетани Хюз с амфората

Тя се впусна и под вода със съдействието на директора на Центъра за подводна археология Найден Прахов. Екипът разгледа и снима находките в района на пристанището в Созопол. Водещата дори извади амфора от морето.

Проф. Бетани Хюз си тръгна от Созопол с подаръци от зам.-кмета Андрей Николов. Най-голямо впечатление й направи сладкото от зелени смокини, за което разбра, че е запазена марка на античния град.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви