Си Дзинпин и Виктор Орбан
Си Дзинпин и Виктор Орбан

Лидерът на Китай Си Цзинпин ще се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан в Унгария. Те ще обсъдят войната в Украйна и инфраструктурни проекти. Информацията е на Ройтерс и БТА.

След Франция и Сърбия, Унгария е третият етап от обиколката на Си Цзинпин в Европа. Това е първата пълна европейска обиколка на китайския лидер за последните пет години.

Си, който пристигна снощи в Будапеща, се очаква да бъде посрещнат топло в Унгария, която е важен търговски партньор на Китай, за разлика от други страни от Европейския съюз, които искат да намалят икономическата си зависимост от Пекин.

Проправителственият унгарски всекидневник „Модяр немзет“ публикува вчера статия на Си Цзинпин, в която се казва, че китайският лидер е завързал дълбоки приятелства с унгарски политици и че Унгария е „дестинация номер едно за китайските инвестиции в региона на Централна и Източна Европа“.

Една от темите, които ще бъдат обсъдени при визитата на Си в Будапеща, е Украйна, каза на брифинг по-рано през седмицата унгарският външен министър Петер Сиярто.

Очаква се Унгария и Китай, които отбелязват 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения помежду си, да подпишат между 16 и 18 нови споразумения, едно от които вероятно ще бъде голям инфраструктурен проект в рамките на китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Унгарският премиер Виктор Орбан работи за сближаване на Унгария с Китай, откакто дойде на власт през 2010 година. Топлите политически отношения се превърнаха в инвестиции, отбелязва Ройтерс.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви