Гордана Силяновска
Гордана Силяновска

Държавната избирателна комисия в Република Северна Македония публикува разпределението на мандатите в новия парламент. Обработени са 96,78 процента обработени изборни протоколи.Информацията е на БТА.

Партията, спечелила най-много гласове – ВМРО-ДПМНЕ ще има 59 депутати. Това ѝ дава голяма сигурност, че може да състави правителство. За одобряването му са необходими 61 депутата. Коалицията, водена от ДСИ – „Европейски фронт” е втора политическа сила, с 19 мандата. С 18 е коалицията, водена от СДСМ. Коалицията от албанските партии „Заслужава си” ще имат 13 депутати. „Левица“, която в предишния парламент имаше двама, сега ще разполага с 6 депутати, а движението ЗНАМ, което за пръв път се явява на избори, влиза в новия парламент на Северна Македония с 5 депутати.

С 300 000 гласа повече от досегашният президент на страната Стево Пендаровски, Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония, показват резултатите на Държавната избирателна комисия.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви изборната победа за партията, председателят на СДСМ Димитър Ковачевски заяви, че изборният резултат за до вчера управлявалата страната партия е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори.

И двете коалиции от албански партии отбелязаха изборна победа: Европейският фронт – заради това, че на практика е втора политическа сила в страната, а „Заслужава си” – защото се чувстват сигурни коалиционни партньори в бъдещото правителство, след като Християн Мицкоски ги посочи като предпочитани и обяви, че „ДСИ трябва да отиде в опозиция”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви