Проведе се първа среща между областния управител проф. Мария Нейкова и генералния консул на Турция в Бургас Толга Оркун.

Проф. Нейкова подчерта традиционно добрите взаимоотношения между България и Турция в сферата на образованието, здравеопазването и икономиката.

Анонсира съпричастността на мюсюлманското население при изграждането на храма в бургаското село Драганово, както и готовността на християните да помогнат по освежаването на намиращата се там джамия.

Генералният консул изказа дълбоката благодарност на турския народ към пожарникарите и аварийните екипи, озовали се първи на разрушените райони от земетресението от миналата година, което отне хиляди човешки животи и увери, че Турция винаги ще помни безценната помощта на българите в един от най-тежките моменти за тях.

Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение, уязвими групи и ромско население.

В реализиране на кампанията са изразили готовност за действия и кметове на общини от Бургаска област.

По инициатива на проф. Нейкова започва обучението по магистърски програми на граждани с двойно гражданство, живеещи и в България, и в Турция. Обсъдиха се реални възможности за партньорство между университети от двете държави.

Срещата приключи със заявка за работа в посока по-интензивно партньорство в общ интерес на двете страни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви