Фестивалът в Кан
Фестивалът в Кан

Стачка заради ниското заплащане и условията на труд обявиха филмови работници на фестивала в Кан. Групата на стачниците се нарича Sous les Ecrans la Deche („Бедност зад екраните“). Тя не възнамеряват да предизвикат значителни проблеми. „Стачката е възможно да смущава хода на фестивала, но няма да застраши откриването му“. Това заяви говорител на протестиращите пред АФП.

Групата представлява около 100 работници, включително прожекционисти, програмисти, пресаташета и продавачи на билети. Те работят на краткосрочни договори, но не попадат в обхвата на френската схема за осигуряване за безработица на артисти и техници на свободна практика в културния сектор, която гарантира минимална работна заплата, пише БГНЕС.

Кинофестивалът в Кан
Събитието на френския Лазурен бряг се счита за най-престижното за световната филмова индустрия, като всяка година привлича около 40 000 души. Тази година фестивалът ще се проведе от 14 до 25 май. На него ще присъстват икони като Франсис Форд Копола, Джордж Лукас и Мерил Стрийп. За Мерил Стрийп преди дни стана ясно, че ще получи почетна „Златна палма“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви