САЩ временно спря доставката на бомби за Израел поради опасения, че ще голямата наземна операция в Рафах ще продължи. Това заяви високопоставен служител на администрацията на Белия дом, цитиран от БиБиСи.

Последната спряна доставка се състои от 1800 бомби от 907 кг и 1700 по-малки бомби.

Високопоставеният служител посочва, че Израел не се е съобразил напълно на опасенията на САЩ относно хуманитарните нужди на цивилните в Рафах.

Позицията на САЩ е, че Израел не трябва да започва голяма сухопътна операция в Рафах, където повече от един милион души се укриват и няма къде другаде да отидат, заяви представителят на администрацията на Белия дом.

Водихме диалог с Израел във формата на нашата Стратегическа консултативна група за това как те ще посрещнат хуманитарните нужди на цивилните в Рафах и как да действат по различен начин срещу Хамас там, отколкото другаде в Газа, подчерта той.

Тези дискусии продължават и не отговориха напълно на нашите опасения.

Тъй като изглеждаше, че израелските лидери наближиха точката на вземане на решение за такава операция, ние започнахме внимателно да преглеждаме предложените трансфери на определени оръжия за Израел, които може да бъдат използвани в Рафах, каза още той.

Високопоставеният служител на администрацията на Белия дом отбеляза, че все още няма решение как и дали да се продължи с доставките на бомби и оръжия за Израел.

Часове след като израелските сили поеха контрола над граничния пункт Рафах, въздушните удари над ивицата Газа продължиха. Израелската бомбардировка е особено интензивна около Рафах.

Рафах е ключова входна точка за доставката на помощ и единственият изход за хората, които искат да избягат от войната между Израел и Хамас.

Израелската армия нареди на десетки хиляди цивилни да започнат евакуация от близките източни части на град Рафах, преди да стартира операцията за елиминиране на бойци на Хамас в региона.

Междувременно продължават усилията за постигане на прекратяване на огъня, заедно с освобождаването на израелски заложници и палестински затворници. В Кайро делегации от Израел и Хамас трябва да подновят преговорите чрез посредници.

Близо 35 000 души, повече от които цивилни, загинаха от началото на войната между Израел и Хамас.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви