Вертикалните саркофази на Караия
Вертикалните саркофази на Караия

Високо в опасните скали на перуанските Анди, с изглед към долината Уткабамба се намират саркофазите от Караия (или Кария). Те не са обикновени погребални съдове. Не са изработени от глина, пръчки и треви. Те приличат на гигантски, издължени капсули. Техните визии са снабдени с огромни челюсти. И са втренчени завинаги към долината под тях.

Гледката е едновременно вдъхновяваща и объркваща. Как тези осем саркофага са се озовали на близо 220 метра над долината? Кои са били погребаните хора? Към коя култура са принадлежали?

Мумиите от Караия, предколумбов археологически обект, разположен на 48 км северозападно от град Чачапояс, не разкриват лесно тайните си. Цивилизацията, създала тези саркофази, за която се смята, че е процъфтявала около XV в. от н.е., предшества инките и остава до голяма степен непозната за археолозите. Те се наричат народът Чачапоя, познат още като „Воините на облаците“, а техните културни практики и език са загадки, които чакат да бъдат разгадани. Те са известни със своите селища в облачните гори, като например близкия Куелап, който е разположен на 3 000-метра височина, както и с мумиите в скалите, като саркофазите в Караджа.

Освен загадъчната цивилизация, която ги е създала, процесът на изграждане на  саркофазите поставя още една загадка.

Как чачапоите са успели да пренесат материалите и да маневрират с тези масивни глинени структури по коварните скали? Технологията и инженерните умения, необходими за подобен подвиг, предвид епохата, са наистина забележителни.

Всъщност едва в средата на XIX в. изследователите успяват да стигнат до гробовете в скалите, за да проучат саркофазите, да ги датират и да се опитат да разберат кой и как ги е създал. Те предполагат, че строителите са използвали скалите, които по-късно са били разрушени, като основи по време на строителния процес.

За разлика от другите саркофази от Чачапоя (пурунмах), тези от Караджа са уникални. Изработени са от бяла глина, а върху тях с жълта охра и червени пигменти са изобразени детайли като дрехи и орнаменти. Някои от тях дори имат по-малка глинена глава върху основната.

Но най-забележителната характеристика? Истински човешки черепи, които лежат на главите им, както се вижда на снимките. Някои експерти смятат, че наличието на череп може да показва, че погребаният там човек е бил воин или е загинал по време на битка, но това не е потвърдено. Освен това символите върху един от саркофазите сочат, че неговият „собственик“ е жена.

Саркофазите в Караия се състоят от седем непокътнати структури, като осмата вероятно се срутва по време на земетресението през 1928 г.

и частично изчезва в бездната. Поради страничното си разположение рухналият саркофаг е предизвикал отвори в съседните, създавайки дупки по прилежащите им страни.

Това дало възможност на учените да изследват обстойно съдържанието на саркофазите и да определят какво е останало в другите, без да е необходимо насилствено влизане, като по този начин се запазила целостта им. В отворения саркофаг била открита мумия, почиваща върху животинска кожа и увита в погребални платна. Намерени са различни керамични съдове и предмети, придружаващи починалия като дарове.

Археолозите решават да изпразнят саркофага, за да опазят мумията и нейните вещи. Намерените текстил и керамика подсказват за сложно общество с напреднали текстилни техники и отличителен художествен стил.

Радиовъглеродното датиране дава дата 1460 г. ±60 г. след Христа.

Доминират големите стоящи саркофази, за които се смята, че са местата за последен покой на благородниците от Куелап. В съседство с тези внушителни структури се намира богато украсена скална постройка, за която експертите смятат, че е служила за погребение на по-нисши членове на обществото на Чачапоя.

Ако искате да посетите това мистично място, можете да се изкачите пеша от близкия Круспата (на 80 минути път с кола от Чачапояс) оттам се открива гледка към саркофазиге. Преходът е умерен и трае около 30 минути, с няколко изкачвания. Удобните обувки и дрехи са задължителни, а наемането на местни водачи в Чачапояс или Круспата е добра идея. Те могат да ви дадат ценни сведения за историята и културното значение на саркофазите и да ви гарантират, че ще изберете най-подходящия маршрут за похода.

Въпреки загадките, които все още не са разкрити, саркофазите от Караджа предлагат завладяващ поглед към една изгубена цивилизация. Местоположението им, методите на изграждане и почитта към мъртвите рисуват картина на находчив и духовно богат народ. По-нататъшното проучване и щателните археологически изследвания са ключът към разкриването на тайните, които тези мълчаливи стражи на Андите пазят.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви