Туризмът ще бъде във фокуса на вниманието на Комисията за защита на потребителите (КЗП) до края на активния сезон, съобщи пред Bulgarian ON AIR нейният председател Стоил Алипиев.

„Тази година акцентираме дали предлагащите туристически услуги притежават лицензии за туроператори и турагенти. Има установени лица, които са извършвали туроператорска дейност, без да притежават необходимата лицензия. Най-често потребителите са заблуждавани за категорията на хотелите, които ще посетят. Очакват да е 4 или 5 звезди, хотелът се оказва с по-ниска категория“, каза той.

Бързите кредити също са обект на проверки от страна на Комисията.

„Бързото кредитиране е коренно различно от банковото. Насочено е към силно уязвима група хора, които трябва да вземат бързо решение. Промените в законодателството трябва да са в посока даване на лесен начин на потребителя да разбере това, което му се предлага, за да вземе бързо информирано решение“, каза още председателят на КЗП.

Продължават и проверките на Комисията след великденските празници, като има констатирани нарушения и наложени глоби, обясни Алипиев.

По думите му целта на проверките е търговците да спрат да извършват тези нарушения и да не се стига до подаването на жалби. За предоставяне на невярна информация нарушителите се санкционират с до 50 хил. лв.

Санкциите са съобразени с оборотите на търговеца, като долната граница е 3 хил. лв.

„Внимаваме стоките да влизат с документи, които да доказват тяхната безопасност. Веднъж влезли в търговската мрежа, е изключително трудно да бъдат намерени и изтеглени“, каза Алипиев.

Чести са нарушенията при детските играчки, тютюневите изделия и мебелите. Санкциите са до 25 хил. лв. и изтегляне от пазара на стоките в нарушение на закона. От КЗП отчитат наполовина свиване в броя на случаите на влизащи стоки без документи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви