Китайският президент Си Дзинпин призова за общо „олимпийско примирие“. Китайският лидер изрази позицията си по време на пресконференция с френския президент Еманюел Макрон в Париж.

„Като страна членка на Съвета за сигурност на ООН, Китай, заедно с Франция, призовава за общоприето примирие по повод Олимпийските игри в Париж“, заяви Си Дзинпин (цитиран от РИА Новости).

Макрон благодари на китайския президент, че е подкрепил идеята за примирие. „Заедно вярваме, че едно олимпийско примирие на всички театри на военни действия може да бъде възможност да се работи за дългосрочно уреждане в пълно съответствие с международното право“, каза той.

Летните олимпийски игри ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г. във Франция.

Обичайно е било да се обявява примирие за Олимпийските игри още в Древна Гърция.

Общото събрание на ООН подкрепи идеята за световно примирие по време на предстоящите Олимпийски игри. За него гласуваха 118 държави, Русия и Сирия се въздържаха, а против нямаше нито един глас.

Макрон за първи път обяви плановете си за „олимпийско примирие“ през март. Тогава той говореше само за прекратяване на огъня в Украйна. През април френският президент заяви, че работи и за постигане на примирие в ивицата Газа.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви