С водосвет на знамената на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва започна днешният празник – Деня на храбростта, в Созопол.

Ритуалът беше извършен от отец Димитър пред църквата „Св. Георги“. От там тръгна шествие с бойните знамена до арката, на която са изписани имената на загиналите във войните граждани на Созополска община.

Председателят на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и председател на общинския съвет Станимир Андонов разказа за бойните подвизи на българската армия и защо Гергьовден е важен за настоящи и бивши военни, както и за гражданите. Той напомни и за героизма на падналите за свободата на България.

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев се обърна с емоционална реч към присъстващите:

„Днес е ден, в който отдаваме почит към онези, които с цената на разплисканата си кръв и с остриетата на щиковете си, позволиха България да съществува, позволиха и ние да съществуваме като род.

Днес е и ден, в който трябва да изразим уважението си към тези, които сега са поели този дълг от падналите. Благодаря на хората които отдават своята служба на българската армия и ни пазят в един така предизвикателен свят.

Аз съм сигурен, че България и българския народ ще ги има докато тупти българското сърце. Честит празник!“

Капитан І ранг Петър Петров – командир на Военноморска база – Бургас също поздрави присъстващите с празника и отдаде чест в памет на колегите си, загинали за родината.

Венци и цветя бяха положени в знак на почит от кмета Тихомир Янакиев, общинската администрация, общинския съвет, БСП, ГЕРБ, офицерите и сержантите от запаса и клуб „Българка“, Гражданско сдружение „Раковски, Левски, Ботев“ и граждани.

Присъстващите почетоха паметта на загиналите с минута мълчание.

След церемонията започна и празник с танци, песни, писани яйца и козунаци, организиран от Тракийското сдружение „Яни Попов“ Созопол.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви