Русия образува наказателно дело срещу украинския президент Володимир Зеленски и го обяви за издирване, предаде Ройтерс, като се позовава на държавната информационна агенция ТАСС и на базата данни на Министерството на вътрешните работи.

Русия издаде заповеди за арест на редица украински и други европейски политици от началото на конфликта с Украйна през февруари 2022 г.

Руската полиция публикува през февруари естонския премиер Кая Калас, министъра на културата на Литва и членове на предишния латвийски парламент в списък за издирване заради унищожаване на паметници от съветската епоха.

Русия също издаде заповед за арест на прокурора на Международния наказателен съд (МНС), който миналата година подготви заповед за президента Владимир Путин по обвинения във военни престъпления.

Малко по-късно „Интерфакс“ съобщи, че МВР в Москва е обявило за издирване и Петро Порошенко – предшественика на Зеленски, който бе президент на Украйна през 2014-2019 г. Причини за неговото издирване не се споменават.

Преди дни украинският президент отправи нов призив към съюзниците за ускоряване на военните доставки за страната му – на фона на влошена ситуация на фронта.

А главнокомандващият украинската армия Олександр Сирски призна, че Русия е постигнала тактически успехи в няколко сектора.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви