Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета. Да, дори и да отслабвате. Особено ако отслабвате!

В разумни количества е добър източник на въглехидрати. И ако изберете правилния хляб, ползите няма да бъдат ограничени до това. Днес много хора преминават към пълнозърнест хляб. Американският диетолог Келси Куник обясни защо е толкова полезен.

Ползите от пълнозърнестия хляб

Източник на фибри

Фибрите са полезни за червата ви и също така помагат за защита на сърцето ви и намаляват риска от рак. Една филия пълнозърнест хляб ще осигури 2-4 грама фибри. Лекарите препоръчват на възрастните да ядат 14 грама фибри на всеки 1000 консумирани калории.

Помощ при загуба на тегло

Работата е там, че такъв хляб засища добре и ви помага да не чувствате глад по-дълго. Поради това общият прием на калории на ден може да намалее.

Намаляване на холестерола

Пълнозърнестият хляб помага за ограничаване на производството на „лош“ холестерол и усвояването му от храната. За да направите това, достатъчно е да ядете четири средни филийки такъв хляб на ден.

Освобождаване от запек

Когато ядем пълнозърнест хляб, тялото произвежда мастни киселини, които са полезни за чревния микробиом и храносмилането. А неразтворимите диетични фибри помагат за постигане на редовни здравословни движения на червата, каза лекарят в колона за Яжте това, не това!

Регулиране на захарта

Пълнозърнестият хляб съдържа много въглехидрати, но и много фибри. Така че такъв хляб се усвоява бавно и захарта се абсорбира в кръвта по-бавно. Според Куник последните проучвания показват, че хората, чиято диета е богата на пълнозърнести храни, имат почти една трета по-нисък риск от развитие на диабет, отколкото тези, които не ядат нищо.

Кой не трябва да яде пълнозърнест хляб?

„За да получите максимална полза от пълнозърнестия хляб, трябва да изберете продукт без мая с естествена закваска, особено за хора с болен черен дроб“, каза по-рано диетологът-гастроентеролог Нурия Дианова .

Тя не препоръчва да ядат такъв хляб на хора със заседнал начин на живот. Защото съдържа много калории, които няма къде да изгорят. По време на обостряне на панкреатит хлябът от пълнозърнесто брашно също е противопоказан.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви