Метеори
Метеоритен дъжд

С метеоритен дъжд ще посрещнем Великден. Земята преминава през зоната с останки от опашката на Халеевата комета, съобщава Space.com.

Потокът е известен с името Ета Аквариди, като се очаква тази година да е особено активен. Условията за наблюдение са най-подходящи от южното полукълбо, тъй като повечето метеорити изглежда, че идват от ниската част на съзвездието Водолей.

В южната половина на Земята ще могат да наблюдават около 60 метеорита на час. В северното полукълбо те ще са по-малко – между 10 и 20 на час в по-северните райони и 20 до 40 в по-южните.

Повечето от тях ще са по-ниско на югоизточния хоризонт около 3 сутринта местно време. Затова е препоръчително да се избере високо място с просторна гледка. Разбира се, нужно е и ясно небе.

Астрономи съветват да се гледа най-вече за хоризонтални метеорити. Те традиционно имат по-дълги и ярки опашки и са по-лесни за наблюдение. Но обикновено са най-близо до хоризонта и вървят успоредно по него. Другите метеорити са вертикални и може да минат по небосклона нагоре, но те не са толкова ярки.

Ета Аквариди ще могат да се наблюдават и през следващите няколко дни, но интензивността ще намалява.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви