По-скъпи шезлонги заради нова наредба

Нови изисквания за водноспасителната дейност, въведени наскоро, са на път да блокират летния сезон, оплакват се концесионери на плажове.

Най-сериозната промяна в Наредбата за водноспасителната дейност е двойното увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка водна площ.

От Асоциацията на концесионерите на морски плажове са възмутени, че това се случва почти на прага на сезона, без предизвестие, без време за реагиране.

Концесионерите и наемателите на морските плажове са силно притеснени, защото имат само месец да отговорят на новите изисквания за медицински специалисти. Със същите проблеми се сблъскват и собственици на хотели и спа комплекси за прилежащи към тях басейни, минерални извори и аквапаркове.

Досега изискването беше на всеки плаж да има едно медицинско лице – лекар, медицинска сестра или фелдшер. По новите изисквания на всеки пет поста трябва да се осигури медицински екип, плюс реанимационен екип с реномобил.

„Ние откъде да ги осигурим за няколко седмици, при условие че такива специалисти в цяла България липсват?“, чудят се плажните концесионери.

„Ако ресторантьорите и хотелиерите може да запълнят недостига на работна ръка с работници от други страни, ние не можем да внесем медицински специалисти заради изискването да притежават квалификация по българското законодателство“, обясни пред БТА Иво Стефанов, управител на браншовата асоциация.

От асоциацията настояват действието на тази наредба да се отложи във времето.

„Плажният сезон по закон се открива на 1 юни, а в рамките на месец ние няма как да осигурим този набор от лекари, медицински сестри, реаниматори. Това са солидни допълнителни разходи за заплати и  осигуровки. Вероятно стопаните няма да могат да отговорят на изискванията и ще трябва да се откажат и да затворят. Не става въпрос само за плажни ивици, а и за голям брой басейни, спа центрове, спа комплекси, аквапаркове. Това просто означава да се блокира летният сезон. Никой досега от отговорните институции не излезе да каже кое наложи двойното увеличение на медицинските специалисти“, коментира Стефанов.

От браншовата асоциация предупреждават, че концесионерите, които успеят да набавят тези кадри, ще трябва да вдигнат цените на плажните услуги.

Това може да не стане с поскъпване на чадърите и шезлонгите, а най-вероятно с вдигане на наема на заведенията. А това означава по-скъпи напитки и храна на плажа това лято.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви