Злата библия
Злата библия

Най-продаваната книга в света, това безспорно е Светата Библия. Милиони вярващи я възприемат като директно слово на Бог. Вярно ли е това или не! Отговорът по-скоро е въпрос на вяра, а не на научни доказателства. Но, когато говорим не за съдържанието, а за нейната форма, вярно е само едно. Това, че физическата форма, в която Библията съществува, създадена от обикновени хора. А те, както самата Библия ни учи, са грешни. И историята, която следващия текст разказва, е доказателство за това.

Резултатите от сблъсъка между човешкото и святото понякога могат да бъдат направо смешни. Един такъв инцидент се случи през 1631 г., когато на пръв поглед невинна печатна грешка променя драстично една от десетте божи заповеди.

Полученият текст предизвиква доста вълнение в деня на излизането си. Известна като “Злата Библия” или „Порочната Библия“, копията, които са оцелели след унищожението и, остават като едни от най-редките и търсени издания на Библията в света.

Раждането на злото

Историята започва достатъчно невинно.

Английският крал Чарлз I поръчва 1000 копия от Библията на крал Джеймс от лондонските печатници Робърт Баркър и Мартин Лукас. Трябва да се знае, че печатането тогава не е било толкова просто, колкото е днес.

Ранните печатарски преси изискват печатниците да нареждат всяка буква на ръка в матрица. Процесът бил труден и досаден, въпреки че бил много по-добър от предишния метод за създаване на книги, който изисквал от хората упорито да преписват текстове на ръка. Въпреки това печатането било податлив на грешки процес, изискващ внимателни редактори, които да улавят грешките.

Явно редакторите на Баркър и Лукас не са си свършили добре работата си, защото критична грешка е попаднала в изданието. Тя е била открита едва като тиражът от 1000 копия вече е бил продаден. В една от десетте заповеди, по-точно седмата, липсвала думата „не“. И така, текстът гласял: „прелюбодействай“.

Излишно е да кажем, че грешката (ако изобщо е грешка) предизвикала “взрив” сред хората. Крал Чарлз I и архиепископът на Кентърбъри били възмутени от нея. Баркър и Лукас били изправени пред съда, който ги глобява с £300 (£35 000 в днешни пари) и били лишени от лиценз.

Всички налични копия на така наречената „Порочна Библия“ били събрани и унищожени. Твърди се, че само дузина са оцелели, въпреки че някои поставят под съмнение този брой, тъй като толкова много копия са били продадени, преди “грешката” да бъде намерена.

Във всеки случай това е рядка книга, която е много търсена от колекционерите.

Трудно е да се даде стойност на такава книга, тъй като други фактори като качеството на образеца влизат в уравнението. Като се има предвид това, едно от оцелелите копия копие е обявено за продажба за $199500. Това дава представа колко колекционери биха били готови да платят за тази рядка книга.

Печатна грешка? Или шега?
Общоприетото схващане е, че прословутото пропускане на думата „не“ е обикновена грешка, произтичаща от тромавия и склонен към грешки печатарски процес от 17-ти век. Въпреки това има някои причини да се смята, че това може да е направено умишлено.

Едната е, че има друга такава грешка, тази в Книгата Второзаконие. В глава 5, стих 24, думата „величие“ е заменена с „голям задник“. Така че текстът гласи, че Бог показа своята слава и „голям задник“.

Една злощастна печатна грешка е едно, но две започват да показват модел.

Джордж Абът, архиепископът на Кентърбъри, смята, че грешката се дължи на некачествена изработка. Той казва:

„Помня времето, когато се обръщаше голямо внимание на печатането, особено на Библията. Добрите съставители и най-добрите редактори бяха сериозни и учени мъже, хартията и писмеността бяха редки и честни и можеше да им се вярва. Но сега хартията е нищо, момчета писатели и редакторите са неуки.

Звучи като , скучаещ тийнейджър който би си направил шега в текст. Може би печатарите са наели късносредновековния еквивалент на временни работници и недоволен млад мъж е променил едва доловимо текста при набора, за да натрие носа на работодателя си или просто за забавление. Може би е очаквал „редактора“ да улови грешката, преди книгата да бъде отпечатана.

Никога не можем да знаем със сигурност дали това е било така или не. Обикновена човешка грешка може по невнимание да е създала една от най-скандалните Библии в историята, но поради естеството на „печатните грешки“ скучаещ шегаджия изглежда по-вероятно.

Така или иначе, Wicked Bible (Злата Библия) ще остане историческо любопитство, доказателство за факта, че дори най-свещените творби на човечеството могат да бъдат обект на едно много човешко качество: несъвършенството.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви