Главчев дава на ДАНС и прокуратурата детската болница
Главчев дава на ДАНС и прокуратурата детската болница

Сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с болницата „Мама и Аз“ще подаде служебният премиер Димитър Главчев. Информацията е от правителствената информационна служба.

Уточнява се, че целта е да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение.

Решението е в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта. Във вторник правителството одобри изграждането на частната болница с инвеститор „Търговска лига“. Веднага след това обаче последва вълна от негативни реакции заради опасения, че това може да спре изграждането на държавна Национална детска болница.

Служебният кабинет отмени решението си. Главчев обясни, че аргументи за това са общественото напрежение, както и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“:

„Аз се вслушах в техните аргументи, както и в обществената дискусия, която се разрази, ако мога да използвам такава дума, след като приехме това постановление. Нищо не предвещаваше нещо подобно, но наистина служебните правителства основно трябва да се занимават с организирането на честни и прозрачни избори. И такива решения, които са с по-далечна перспектива, съм склонен да мисля, че не трябва да се предприемат от служебно правителство“.

Димитър Главчев допълни, че ще поиска писмени обяснения от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева.

От публикуваната стенограма от заседанието на правителството на 30 април, когато е прието разрешението за строеж на частната болница, обаче става ясно, че то е одобрено без дискусии и без възражения. Такива е нямало нито от премиера Главчев, нито от други министри.

От Националната здравноосигурителна каса официално потвърдиха, че са дали две положителни становища за проекта на болницата „Мама и аз“.

На 1 февруари 2023 г. първият документ е подписан от временния управител на Касата д-р Йорданка Пенкова. На 27 ноември НЗОК изпраща до министерството на здравеопазването второ положително становище за частната болница. То е подписано от управителя Станимир Михайлов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви