Стотици хиляди не учат и не работят
Стотици хиляди не учат и не работят

Стотици хиляди души, които да наемат, търсят работодателите у нас. И в същия момент – пак стотици хиляди в страната не работят и не учат. Във връзка с това работодателите в туристическия бранш се пита кой ще работи край морето през лятото.

„За пръв път наблюдаваме и задържане на търсенето в индустриалната сфера и производството. Търсят се по-малко хора от това, което е традиционно през последните години. В допълнение на лекия застой, който се вижда в IT и аутсорсинг сферата, безработицата се стабилизира на нива малко над 5% и тези 160 000, които не работят, изглежда че няма как да се реализират на пазара на труда. Ситуацията е на недостиг и има нужда от свежа кръв и нови хора отвън“.

Товаказа специалистът по управление на хора Георги Първанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Процедурите за внос на работна ръка от трети страни обаче остават доста сложни.

„В едни други времена България беше вносител на работна ръка, около 50 000 виетнамци са работили в страната. След това, за съжаление, станахме износител за доста дълго време. В момента се връщаме в ролята на вносител. Нашите посолства навън все още не са подготвени и нямат ресурса бързо да издават визи. В някои ключови пазари, където има квалифицирани хора, например Филипините и Киргизстан, няма български посолства“, обясни Първанов.

По негови думи се търсят хора в секторите на селското стопанство, производство, строителство, медицина и други.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви