САЩ: Марихуаната ще е нискорисков наркотик
САЩ: Марихуаната ще е нискорисков наркотик

Правителството на САЩ планира да промени статута на марихуаната. Целта е да я обозначи като нискорисков наркотик. Информацията е на ДПА, която се позова на Ен Би Си Нюз и в. „Вашингтон пост“. Те цитират източници, запознати с плановете.

В САЩ достъпът до контролирани вещества се регулира със закон, който ги групира в пет различни категории, съобщава БТА. Досега марихуаната спадаше към категория едно, включваща най-рисковите вещества, като например хероин, екстази и Ел Ес Ди (LSD).

Следващата категория включва кокаина.

Според появилата се в медиите информация се планира марихуаната да бъде преместена в третата категория вещества, където фигурират още стероидите и парацетамолът.

Марихуаната е изцяло легална или може да бъде използвана за медицински цели в повечето американски щати. В някои щати обаче действат относително строги забрани за употребата ѝ, което според ДПА е причина за предприемането на действия на федерално ниво.

Промяната на статута на марихуаната няма да промени ситуацията на първо време.

Във въпросните щати с по-строги правила ще продължат да бъдат налагани санкции. Въпреки това се очаква федералната мярка да допринесе за по-нататъшното декриминализиране на марихуаната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви