Полицията щурмува една от сградите на Колумбийския университет в Ню Йорк, която бе окупирана от демонстрантите в подкрепа на палестинците.

Стотици полицаи влязоха в Хамилтън хол, като използваха платформа, за да проникнат през прозорците при барикадирани врати.

Американските медии съобщиха, че полицията е арестувала около 50 демонстранти. Те са били изведени от сградата с вързани ръце и качени в автобуси.

Ръководството на университета поиска помощ от полицията, след като „Хамилтън Хол“ беше превзет от протестиращи в подкрепа на палестинците и срещу израелските действия в ивицата Газа. В писмото, което университетът е изпратил до правоохранителните органи, се казва, че сградата е под контрола на протестиращи, след като група студенти са влезли в нея.

Един от протестиращите е отворил вратите и е пуснал свои съмишленици. Според полицията протестиращите са се барикадирали в сградата и са счупили охранителните камери.

Ръководителя на Колумбийския университет Немат Шафик заяви, че тези действия са „ръководени от хора, които не са свързани с университета“. По думите му, демонстрантите незаконно остават в сградата и вандалстват в нея.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс също говори за това, че в протестите участват не само студенти от Колумбийския университет. Според него превземането на Хамилтън Хол е организирано от „външни агитатори“. На пресконференция той даде и примери.

Един от организаторите на протестите палестинеца Махмуд Халил, който учи в Колумбийския университет, отрече пред Reuters в акцията да са участвали външни лица.

На територията на кампуса вече две седмици е разпънат палатков лагер, в който живеят протестиращи в подкрепа на палестинците студенти.

На 18 април, ден след като директорът на университета даде показания пред Конгреса за проблема с антисемитизма в университета, броят на протестиращите в лагера рязко нарасна. Именно тогава ръководството на университета поиска намеса на полицията и повече от 100 демонстранти бяха арестувани.

Демонстрации има и в много други американски университети, включително в Тексас, Калифорния, Джорджия, Северна Каролина и др. В кампусите на тези учебни заведения полицията арестува повече от 1000 участници в протестите.

Междувременно някои американски еврейски студенти вече се оплакват, че критиката към действията на Израел в Газа често се превръща в антисемитизъм и те самите не се чувстват сигурни на територията на университетите. Равин от Колумбийския университет вече посъветва еврейските студенти временно да избягват кампуса.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви