Как да изберем правилните маратонки

Независимо дали бягате за забавление, или тренирате за маратон, правилните маратонки за бягане осигуряват правилната основа за цялото ви тяло, могат да помогнат за предотвратяване от наранявания и да направят много по-приятно да регистрирате желаните километри. В крайна сметка идеалният чифт ще даде добри резултати от самото начало и ще допълни вашия стил на бягане. В тази статия ще обясним как да изберете правилните мъжки обувки за бягане и как да се грижите за тях.

Как да изберем правилните мъжки маратонки за бягане?

Извършването на физическа активност носи със себе си огромни ползи, но само ако подходът към нея е правилен. Безспорно е, че вибрациите, компресиите, натоварването, водят до претоварвания на плантарно ниво. Поради тази причина изборът на обувки въз основа на вашата физическа активност е отправната точка. Като цяло, за всеки тип бягане има няколко фактора, които са от основно значение при избора на обувки за тренировка. Нека ги разгледаме заедно:

Помислете къде планирате да бягате. Планирате ли да бягате по пътищата, пътеките, или може би комбинация от двете? Обувките за шосе са проектирани да омекотяват крака ви срещу по-твърда повърхност и да избутват всяка стъпка напред, за да се движите удобно. Трейл обувките предлагат подобна опора и омекотяване, но често имат хващащи се уши на външната подметка и защитна технология, за да ви помогнат да се справите с технически терен.

Маратонки за бягане

Решете дали искате повече, или по-малко омекотяване на краката. Искате да имате усещане като тичате върху облаци, или да усещате земята под краката си? Омекотяването – дебелината на материала под междинната подметка и твърдостта на пяната са два фактора, които трябва да имате предвид при избора на маратонка.

Разберете дали имате нужда от специфичен тип опора за вашата походка. Повечето бегачи избират неутрални мъжки маратонки, но ако кракът ви е склонен да се плъзга навън или навътре, заложете на технологично издание като ъндър армър. В онлайн магазин Answear.bg може да намерите изключително разнообразие от мъжки маратонки за бягане, които максимално да отговорят на специфичните ви нужди и изисквания.

Намерете своя размер. Добро правило, за да определите дали носите правилния размер, е да поддържате разстояние с ширината на палеца между края на пръстите на краката и върха на обувката. Кракът ви трябва да се чувства сигурен от петата до пръстите, без никакво притискане или прищипване. Обърнете внимание на начина, по който стъпалото ви се подравнява над междинната подметка, за да определите дали имате нужда от широк размер обувки.

Как да се грижим за своите маратонки за бягане?

Веднъж открили своя перфектен чифт за бягане, грижата е от съществено важност. В зависимост от това колко често и как го използвате, той ще трябва да се сменя от време на време, така че винаги трябва да проверявате за признаци на износване. Ако обувката започне да ви причинява дискомфорт или болка, тогава е време да преминете към нов чифт. В противен случай трябва да поддържате спортните си обувки в най-добрия вид.

За да се наслаждавате на по-дълъг живот на вашите мъжки маратонки, след всяка тренировка трябва да почиствате обувките си с мека четка или влажна кърпа, за да премахнете замърсяванията или потта. Едва след това ги оставете на открито за няколко часа. Някои съвременни перални имат специални програми за пране, но при продължително пране рискувате да съсипете подметката и горната част, така че е по-добре да ги перете с топла вода и марсилски сапун.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви