Юда

Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда.

Във Велика сряда отдаваме почит не на личност, а на покаянието на една безименна жена,

която в евангелието е определена като грешница. Тя била докосната от проповедта на Иисус Христос, разкаяла се за греховете си и от благодарност помазала с миро (скъпо благовонно масло) нозете на Учителя малко преди Неговите страдания и спасителна смърт на кръста. В този ден си спомняме и за предателството на Юда Искариот, който присъствал на това действие на жената, но вместо да се трогне от душевния ѝ прелом, той замислил предателство, пише БТА.

Тези две събития станали след влизането на Спасителя в Йерусалим.

Юда, щом видял да се разлива щедро скъпото миро, отбелязал, че можело то да се продаде за голяма сума пари, които да се раздадат на сиромаси. Странното в тези два свързани случая е, че грешната жена постъпила правилно, защото стигнала до съзнанието за нуждата от покаяние и го изразила с помазването на нозете на Христос. Гостоприемството изисквало да се даде на госта вода да измие нозете си след пристигане.

А тя вместо с вода измила нозете Му със скъпо миро. Домакините преди това са предложили вода на Иисус да си измие нозете, но тук е важен символът: жената в разкаянието за греховете си (според преданието тя била блудница) чрез помазването кани Спасителя да влезе гост в душата ѝ и да я очисти, за да не греши повече. И Христос ѝ обещал, че целият свят ще научи за постъпката ѝ и ще я издигне в пример за подражание.

А Юда в този ден затвърдил намерението си да предаде своя Учител,

от Когото бил облагодетелстван да бъде Негов ученик, да слуша спасителните Му слова и да е свидетел на чудесата Му. Неговият отрицателен пример, както и разкаянието на разбойника на кръста до Иисус Христос показват, че никой не е застрахован в състоянието си, в което се намира. Затова Църквата препоръчва да бъдем будни и да внимаваме над себе си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви