Над 30 ученици от бургаската търговска гимназия гостуваха на Окръжна прокуратура-Бургас, за да вземат участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“. Учениците бяха посрещнати от говорителя на прокуратурата Христо Колев.

Той въведе гостите в интерактивна съдебна зала, в която има възможност да се провеждат онлайн разпити на задържани в ареста лица.

Прокурор Колев разясни конкретните позиции на всяка от страните в съдебната зала и ролята на всяка от тях в съдебния процес.

След посещението в съдебната зала учениците се отправиха към кабинета на окръжния прокурор Георги Чинев, където беседваха с него.

Прокурор Чинев разясни какъв е териториалният обхват на Окръжна прокуратура-Бургас и кои досъдебни производства е компетентна прокуратура да ръководи. Разказа и за някои от най-сложните дела в неговата почти 25-годишна кариера.

Учениците, които тази година са единадесети клас, проявиха сериозен интерес относно различните видове експертизи, които се възлагат на вещите лица, за да се спомогне доказването на обвинителната теза.

Зададоха въпроси и за предвидената в закона наказуемост за престъпленията, свързани с наркотични вещества, пътнотранспортните произшествия със загинали лица, убийства и данъчните престъпления.

След проведената дискусия учениците имаха възможност да се снимат с прокурорски тоги за спомен. Някой от тях се престрашиха и да седнат на стола на административния ръководител. За всеки желаещ имаше и подарък – българската конституция.

Последната част от посещението на гостите бе непосредственото им запознаване с апаратурата в мобилната лаборатория на Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура, която се използва при огледи на тежки престъпления.

На учениците бяха показани различните пособия, с които се изземват следи от местопроизшествие и такива, с които то може да бъде отцепено. Бе демонстрирано и как се вземат отпечатъци, а голяма част от учениците пожелаха да дадат дактилоскопни следи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви