Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

САЩ категорично се противопоставят на разследването на Международния наказателен съд (МНС) за действията на Израел в ивицата Газа. Информацията е на ДПА. Карин Жан-Пиер – говорителка на Белия дом заяви, че Вашингтон „не подкрепя“ разследванията. И уточни: „не вярваме, че те имат юрисдикция“.

Журналисти попитаха Жан-Пиер на няколко пъти дали потенциалното издаване на заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и други израелски официални представители може да торпилира преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Говорителката обаче отказа да коментира темата по-подробно.

Израелски медии по-рано съобщиха, че Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви, допълва БТА.

От 2021 г. съдът в Хага, Нидерландия, разследва Израелските сили за отбрана и палестинската организация „Хамас“ за предполагаеми военни престъпления в палестинските територии – ивицата Газа, окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим.

През 2021 г. съдът постанови, че има юрисдикция върху палестинските територии, окупирани след 1967 година – Западният бряг и ивицата Газа. Нито САЩ, нито Израел обаче признават съда, отбелязва ДПА.

В момента тече разследване и на актове на насилие, извършени от израелски заселници на Западния бряг.

Заповед за арест на Нетаняху и други израелски граждани, издадена от МНС, би означавала, че държавите, които са подписали устава на съда, ще бъдат задължени да арестуват тези лица и да ги прехвърлят в Хага – при условие че те се намират на тяхна територия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви