Председателят на АБВ Румен Петков повежда листата „Левицата!“ в Бургас за изборите за народни представители. В състава на бургаската листа влизат също областният координатор на формацията Антон Коджабашев, председателят на Общинския съвет в Карнобат Маргарита Стаматова и журналистът Севда Димитрова.

Пред медиите в Бургас Румен Петков постави акцент върху ключовите за региона въпроси, като сигурността в Черноморския регион, острата необходимост от отговорни държавни институции, с воля да гарантират прилагането на Конвенцията от Монтрьо (регламент за режима на преминаване и престой на военноморски плавателни съдове през черноморските проливи).

Той подчерта позицията на „Левицата!“ и настоя за гаранция, че регламентите в Конвенцията ще бъдат спазени, както гаранция за това, че черноморската база в Атия няма да стане чуждо пристанище.

Петков отбеляза липсата на каквато и да е позиция от българска страна по отношение на стратегически закон, внесен в сената на САЩ, за сигурността на Черно море. От Министерство на външните работи пък „Левицата!“ получи отговор, че нищо от текстовете във въпросния американски закон не е съгласувано с България, като държава, пряко засегната от документа.

Румен Петков акцентира и върху и темата „Лукойл“ и приетият закон за дерогация на горивата, като подчерта, тежкия финансов удар върху рафинерията, както и прекият удар върху енергийната сигурност на България, а и на региона, и удара върху технологичната организация на работата в рафинерията – и всичко това без никакъв политически и обществен дебат.

Ако от държавните институции не се предприемат възможните неотложни действия, за да се гарантира нормалното функциониране на рафинерията, ударът върху Бургас ще бъде най-тежък, но и в национален мащаб ударът ще бъде изключително тежък – пряко върху 3000 души и косвено – върху 30 000 души, обясни Петков и добави, че при преустановяване на действията за запазване цените на горивата, ударът и за индустрията, и за потребителите ще бъде катастрофален.

„Левицата!“ е носителят на гаранцията, че ще може да бъде запазен националният интерес с един публичен дебат, защото съучастници в тази катастрофа са всички досегашни парламентарни формации, каза още Румен Петков.

Антон Коджабашев определи като голяма победа на „Левицата!“ стопирането на проекта за фотоволтаици в Черно море, огромно противопоставяне за което бе заявено от туристическия бранш и рибарите. Акцент постави върху предстоящия летен сезон и липсата на квалифицирани кадри.

Маргарита Стаматова отбеляза необходимостта от подпомагане на дребните селскостопански производители, тъй като според нея в последните години акцентът е върху големите. По думите й, общини като Карнобат, Айтос и Средец, които са във вътрешността на областта, имат най-голям интерес именно към развитието на селското стопанство.

Севда Димитрова заяви, че е време гражданите да си спомнят, че са суверен и да изпратят хора в изпълнителната и законодателна власти, които ще работят за националния интерес, а не такива, които ще са клакьори пред Европа и НАТО. За родния Бургас тя коментира, че на първо място винаги свързва с културата и добави, че се радва, че продължава да е културен център.

Димитрова обаче изрази притесненията си по отношение на образованието сред младите в България, тъй като данните сочат, че все по-малко функционално грамотни са учащите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви