Май - слънце, дъжд след празниците, жега накрая
Май - слънце, дъжд след празниците, жега накрая

През май тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Тя в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса. По Черноморието се очакват температури около 15-16 градуса. В планините те ще са от 2-5 градуса по местата над 2000 метра и до 12-14 градуса в по-ниските.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър. По Черноморието и долината на река Струма е между 30 и 50 литра на квадратен метър. В планинските и припланинските райони – от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на месец май температурите ще бъдат близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото на десетдневието, а относително по-хладно – през втората половина на периода.

Ще бъде неустойчиво, през повечето дни с повишена вероятност за валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, отначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май – и в Източна. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

След относително стабилизиране на атмосферата в края на първото и началото на второто десетдневие, от 12 до 16 май въздушната маса отново ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има сутрин. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат, пише БТА.

През първата половина от третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, а температурите постепенно да се повишават и да са по-високи от обичайните. Към края на месеца по-голяма е вероятността за по-неустойчива атмосфера и променливо време, с валежи, прогнозира Марияна Попова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви