Присъда в размер на шест години „лишаване от свобода“ потвърди Апелативен съд – Бургас за водач, причинил катастрофа със загинали баща и две малолетни деца, и друго тежко пострадало лице.

Тежкият пътен инцидент е от 13 септември 2021 година в гр. Айтос.

Около 21.20 ч., на ул. Хаджи Димитър срещу ДСГ – Айтос, управлявайки товарен автомобил марка „Волво ФХ 400 4 X 2 Т“, с прикачено към него полуремарке, при десен завой с наклон надолу, по посока на движението на товарния автомобил, Валентин Вълчанов нарушил правилата за движение, допуснал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост причинил смърт на три лица Нури Хюсеин, Джелил Д. и Айфер .Д., както и тежка телесна повреда на Октай Юмер.

Товарният автомобил превозвал 39 734,15 кг. пшеница. При навлизане в десния завой скоростта му се увеличила и той започнал да занася.

Срещу него се движил автомобила по пострадалия Нури Хюсеин – „Волво ХЦ 60“, като в колата са пътували съпругата на водача и двете деца.

Поради високата скорост на движение на товарния автомобил след предприетия от водача десен завой, същият започнал да се преобръща.

Навлизайки в лентата за насрещно движение, с предния ляв ръб на полуремаркето, ударил управлявания от пострадалия лек автомобил, като прерязал косо задната му половина.

Пострадалият Октай Юмер бил застигнат от отломките от тежкото превозно средство, откъснали се вследствие от сблъсъка с леката кола, последвалия удар в мантинелата и преобръщането на асфалта.

Според заключенията на вещите лица, изготвили автотехническата експертиза, причината за пътното произшествие са обстоятелствата, че подсъдимият не се е съобразил с неизправното състояние на спирачната система на полуремаркето, с неговото претоварване с 10 834,15 кг., с релефа на местността – пътят е с наклон на спускане по посока на кръстовище и с предстоящия десен завой.

Делото пред първоинстанционния съд е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като съдът е редуцирал наложеното наказание с 1/3.

С решението си Апелативен съд – Бургас изменя първоинстанционната присъда като преквалифицира престъплението по чл. 343, ал.3, буква „б“ , вр. ал.1, вр. чл. 342, ал.1 от НК в такова по чл. 343, ал. 4, във вр. с ал. 3, б. „б“, пр.1, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и го оправдава за извършено нарушение на правилото за движение по пътищата по чл. 116 от ЗДвП.

Апелативните съдии приемат, че деянието е извършено от подсъдимия виновно, при форма на вината непредпазливост, като той не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди, а не както окръжният съд е приел по-тежката форма на непредпазливата вина – самонадеяност.

Въззивната инстанция не е направила корекция на наказанието, като е преценила, че то е законосъобразно и справедливо отмерено при баланс на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства.

Подсъдимият е лишен от право да управлява да управлява моторно превозно средство за срок от девет години.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви