Краят на един изключително успешен и важен за младите хора в Бургас проект бе отчетен днес.

Със заключителна пресконференция Младежки международен център представи резултатите от свършеното, както и въздействието върху младежката общност в Бургас и региона.

В събитието участваха Михаил Ненов – зам. кмет по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики, Мария Салабашева – директор ОП „Международен младежки културен център“, Станислав Мъжгълов – ръководител проект, Мария Бурулянова – координатор проект, Катя Делчилова – технически секретар.

„Искам да поздравя целия екип, който работи по проекта. Той се сблъска с много трудности по време на ковид пандемията и покачващите се цени, които пречиха на реализирането. Те обаче намериха решения на всички възникващи препятствия, така че не само да имаме сградата на Младежки международен център, но и за кратко време да я превърнат в оживено средище на смислени младежки дейности, които да помагат в развитието на младите хора в Бургас, съставните селища и цялата област. Младежкият център се изпълни с много съдържание и той вече е атрактивно и разпознаваемо място за младите, така че да бъде естествено място за техните идеи и проекти“ , каза зам.-кметът Ненов.

Станислав Мъжгълов допълни от своя страна, че може би най-видимата страна е изграждането на сградата на Младежкия международен център в Меден рудник, но най-водещо е сформирането на екип в нея.

„Той премина през специално обучение и при завършването на сградата бе готов да влезе и реализира дейности, които бяха заложени в проекта. Екипът е съставен от младежки работници, образователни медиатори и психолози. Те успяха да реализират редица дейности, не само на терен тук, но и на национално ниво. Проектът се реализира с партньорството на Община Рейкявик, с които бе обменен не малко опит и практики“ , каза той.

Самата сграда, която бе открита в края на миналата година, разполага с леглова база, зали за събития и изключително много площи, подходящи за младежи.

Тя е отворена през цялата седмица и всички млади хора са добре дошли в нея. Целият проект е на стойност от 6,3 млн. лева, а съфинансирането от страна на Община Бургас е 1,6 млн. лева.

За реализацията му бяха необходими 42 месеца, като за този период бяха реализирани двойно повече дейности, отколкото са били първоначално заложени.

„Екипът. Това е, което ни определя. Сградата е сграда, но хората са истински ценния актив в нея. Благодаря на работата на всички, защото трудностите не бяха малко. Надявам се, че и занапред ще имаме голямо поле от работа и ще разчитаме на подкрепата на Община Бургас и мрежата от Младежки центрове в страната, защото хубавите неща се случват, когато сме задно“ , сподели от своя страна Мария Салабашева, директор ОП „Международен младежки културен център“.

Координаторът на проекта Мария Бурулянова поясни, че когато е започнала подготовката на проектното предложение преди 5 години, никой не е предполагал  пред какви предизвикателства ще бъдат изправени всички, свързани с него.

„Трудностите не бяха малко и има нужда да се благодари на хората, свързани с реализирането. Екипът по управление също заслужава поздравления. Благодаря на програмният оператор за изключително добрата координация през годините, както и на Община Рейкявик. Сигурна съм, че това няма да е последния ни проект заедно“ , каза тя.

Катя Делчилова допълни, че основите вече са поставени и е важно да се продължи напред с младежките политики.

„Вярвам, че те ще привлекат още млади хора, които ще намерят смисъл да участват в организираните събития. Трябва да влагаме в образованието и възпитанието на младите, за да имаме едно по-устойчиво общество“ , сподели тя.

Сред акцентите на събитията, които бяха бяха проведени от Младежки международен център са: неформалните обучения в училищата, информирането за човешките права, етническа толерантност, провеждане на обучения за успешно преминаване на НВО, мотивационни семинари, провеждане на дебати и гражданска активност, образователни викторини и семинари, творчески работилници, екоинициативи, създаване на спортни клубове по волейбол, билярд и бягане, младежки обмени, културни вечери за изяви, инициативата „Призвание: Здраве” и много други.

Сред техните инициатори и двигатели са: Мария Попчева, Анелия Асенова, Олга Вихристюк, Георги Атанасов, Жулиета Иванова, Мария Недева, Михаил Колев, Русен Гигов, Венцислава Цветкова и други.

От 1 май Младежки международен център и Младежки културен център стават една обща структура – Общинско предприятие „Младежки международен културен център“. Дейностите ще се развиват на двете места и с по-голям обхват.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви