412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и химия за специалност „Медицина“ в бургаски държавен Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, която е една от най-желаните.

От тях отлична оценка са получили 16%, много добра – 21%, а добра – 22%. Шанс да се подготвят за бъдещи лекари ще получат най-добрите.

„Има голяма вероятност да направим още едни предварителни изпити, тъй като в момента по специалност „Медицина“ обучаваме 20 бройки държавна поръчка, но силно се надяваме да ни бъдат отпуснати още толкова. Ако това се случи, ще направим втори предварителни изпити в края на май или началото на юни, иначе редовните, както всички знаят, са през юли“, каза ректорът проф. д-р Христо Бозов, дм. За класирането от предварителните и редовните изпити се взема по-добрата оценка на кандидат-студента.

Университетът развива активно специалността и вече обучава и чуждестранни студенти.

„Благодарение на това тази година разширихме капацитета на специалност „Медицина“, като се акредитирахме  за обучение на 420 студенти. За сведение миналата година бяха 300, а преди 5 години започнахме с 240″, допълни проф. Бозов.

Голям интерес има и към направление „Здравни грижи“. Затова висшето учебно заведение за първи път проведе и предварителни изпити за специалностите: „Медицинска сестра“, „Акушерка“ и „Лекарски асистент“. На тях се явиха 110 кандидат-студенти, което е повече от на редовните изпити миналата година.

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е най-големият държавен университет в Югоизточна България. Той осъществява прием на студенти по 143 специалности в 18 професионални направления.

Неговите възпитаници намират реализация във всички сфери на обществения и стопанския живот.

За да представят пълните му възможности, ректорът проф. Христо Бозов и зам.-ректорът по учебната дейност проф. Севдалина Турманова проведоха серия от срещи с кметове и директори на училища в общините от област Бургас.

„Като резултат на това предстои да подпишем меморандум за сътрудничество между университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и общини от Бургаска област, които желаят да се включат. В него ще фиксираме начина и целите на сътрудничеството ни, така че студентите от областта, получавайки качествено образование в нашия университет, да бъдат насърчени да остават и да работят в съответните общини“, заяви проф. Бозов. През цялата година представители на университета се срещаха и с ученици от горните класове в училища в град Бургас, на които им представяха специалностите.

Редовните изпити предстоят през месец юли. На голям интерес се радват редица специалности, сред които и педагогическите. Повече информация за приема може да откриете на сайта на университета: https://www.uniburgas.bg/index.php/bg/priem

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви