Ресторант
Ако желаете да работите в туризма

Тази година времето е на страната на българския туризъм. Благодарение на безпрецедентно високите температури уикенд почивките на планина или на село се „активираха“ още в началото на април.

Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи летовници по нашето Черноморие.

А наближаващият Великден, който ще отбележим на 5 май, се очертава като рекорден за туризма ни от 2019 г. насам.

Предпочитани чужди дестинации по празниците са съседните балкански страни, но също Италия, Испания, Великобритания и други европейски държави.

„Но ние очакваме много интензивни пътешествия на българите основно в България. Преобладаващ е изборът на нашите спа и планински курорти, както и на Черноморието ни“, каза пред БНР Константин Занков, експерт в туризма и добави:

„Общо пътуванията, които очакваме, са между 900 хиляди и 1 млн. в периода на празниците – става дума за датите между 1 и 10 май. Това означава, че около 800 хиляди наши сънародници ще пътуват в България и още близо 150 хил. ще се отправят в чужбина. Но тук говорим за всички форми на туризъм, в т.ч. и посещение на близки роднини и приятели. И ако в предходните години за този период сме имали около 600 хил. пътуващи българи, сега те са около един милион, което е сериозен ръст.“

Тази година отбелязваме 1-ви май, Великден и Гергьовден в няколко последователни дни в началото на месец май.

Така че хората масово си осигуряват дълга пролетна ваканция, като сливат почивните дни с един или два дни платен отпуск. „Очакваният ръст на цените в сектора е между 5 и 10%, но това е нормално, защото търсенето определя предлагането. А и българинът вече по-отрано резервира ваканцията си, което му позволява и по-добре да планира разходите си по време на пътуване“, категоричен е Константин Занков.

Инфлацията, войните в Украйна и Близкия изток, политическата нестабилност и предстоящите избори не оказват никакво влияние върху намерението на нашенеца да пътува.

Същото важи и за чуждите туристи, които и тази пролет избират България като евтина и атрактивна дестинация.

„За Великденските празници очакваме около 80 хиляди чужденци в България. За много от тях България е традиционна дестинация за Великден и за едно пролетно пътуване с поглед към приближаващото лято. А летният сезон се очертава като много добър. Имаме повече заявени полети от пазар Великобритания, изключително силни записвания на пазар Полша и леко увеличение на пазар Германия, където за съжаление все още предстои да си възвърнем предишните темпове. Причината е, че там сезонът се планира доста по-отрано, за да има чартъри. Надяваме се най-сетне да достигнем нивата от 2019 г., която беше рекордна за туризма в световен план“, обяснява в Константин Занков.

Според него приемането на България в Шенген по въздух и вода не оказва ефект върху туризма ни, но пък прави пътуването на българи и чужденци по-бързо и по-приятно.

„Приемането ни в Шенген по земя обаче ще доведе до сериозен ръст на пътуванията както към, така и от България“, заключава Константин Занков.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви